Alla inlägg under maj 2014

Av Magnus Månsson - 5 maj 2014 10:38

 Det blev mycket fotboll i helgen.

Såg exempelvis fyra av de blivande (det finns sju, åtta om inte skador och vidöppna transferfönster ställer till det) heta allsvenska medaljkandidaterna, MFF—Häcken på plats och Göteborg—Elfsborg via tv.

Det blev utvisningar i båda matcherna. Men det intressanta var hur tränarna tacklade de uppkomna situationerna.

När Pontus Jansson vid 0—2-läge blev utvisad tog Åge Hareide i MFF ut en forward. 1 14 minuter lät MFF Häcken dominera bollinnehavet, regisserat av främst Ivo Pekalski och alltid spelbare Walid Atta. Det var först när den senare blev utvisad och MFF i samband med det röda kortet reducerade som MFF åter blev offensivt.

När Elfsborg med 62 minuter kvar och vid ställningen 0—0 fick mittfältaren Marcus Rohdén utvisad behöll man i övrigt laget intakt med tre anfallare.

Elfsborg gick för seger på bortaplan med en man kort.

MFF tog bort en av sina vassaste anfallskort, Magnus Eriksson, när man var tvingat att göra mål för att ta upp ett 0—2-underläge.

I min fotbollsvärld var detta ett underligt byte, inte ifrågasatt av någon av dagens krönikörer.

***

Vad kan man då hoppas av den senaste tidens mindre goda MFF-insatser? Förhoppningsvis att alla de i bland euforiska hyllningarna i massmedia tonas ner till lagom nivå. Den senaste veckan har det faktiskt märkts en skillnad.

Det finns en bra allsvensk fotboll utanför MFF med skickliga spelare.

Man får en känsla av att det är viktigare att lämna intetsägande texter från en MFF-träning, eller att bevaka en U 21-match, än att lära sig något om MFF:s konkurrenter.

Då hade man kanske sett att Elfsborgs ytterbackpar Johan Larsson/Niklas Hult för närvarande är intressantare/bättre än MFF:s Albornoz/Ricardinho.

***

Sydsvenskan hade betygssnittet 2,15 på gårdagens MFF. Vid cupförlusten mot HIF var det 1,75. Är det mer än jag som tycker att prestationen mot Häcken, sett över 90 minuter, var betydligt sämre än den mot HIF?

***

Cyklade ut till Kirsebergs idrottsplats i lördags för att se division 4-fotboll.

Det tog en stund innan jag insåg att det gulsvarta laget (Kirseberg IF:s klassiska färger) var gästerna, Furulunds IK, och att hemmalaget Malmö City spelade i helsvart.

Vi var inte över 50 åskådare, Furulund hade ett 20-tal supporters, släktingar och bekanta till spelare och ledare i City bidrog med lika många.

Ett tiotal personer kom för att se Malmö City, sammanslagningen av Kirseberg IF och Rörsjöstadens IF, för dess egen skull.

Jag har tidigare skrivit om tradition och relation. Kirseberg IF hade den i sin stadsdel. Malmö City har det inte och kommer aldrig att få.

Erkänn misslyckandet och ta tillbaka namnet Kirseberg IF.

City vann med 2—0,

Av Magnus Månsson - 2 maj 2014 13:59

Så kom den då, Malmö FF:s första förlust i en tävlingsmatch den här säsongen, 0—2 mot HIF i Svenska cupen.

Och genast pratar några Malmötidningar om underprestation. Var får man sina pretentioner ifrån?

Sydsvenskan hade ett genomsnittsbetyg på 1,75. City hamnade i samma härad. Alltså klart underkänt.

Om man nu besvärat sig med att betygsätta även HIF-spelarna, hade snittet även för dem hamnat under 2? Jag betvivlar.

I mina ögon var det en jämn match och i sådana är det marginalerna som avgör. Emil Forsbergs stolpträff kontra ett par tre taffliga MFF-ingripande, i samma sekvens, gjorde att möjliga 1—0 kort senare blev 0—1. Större var inte skillnaden för att matchen skulle få en helt annan utveckling.

Och likväl blev omdömena om spelarinsatserna så olika.

Sen kan man – lite ironiskt –som fotbollsälskare vara glad över att MFF låg under med 1—0 och släppte till en sådan yta att man fick uppleva David Accams sanslöst snabba framfart med fullständig bollkontroll och en behärskad avslutning, 0—2.

Jag har skrivit det förr: Låt inte de egna förhoppningarna styra betygsättningen. En prestation, även om den inte är på topp, kan vara godkänd.

***

Citys krönikör menar:

MFF främsta elva är Sveriges i särklass bästa”:

Särklass var ordet.

Det är för det första att ha dålig koll på motståndarna.

Och för det andra: Är övriga nio spelare så beroende av en Halsti och en Molins att de underpresterar när dessa två mycket kompetenta spelare inte är tillgängliga, ja, då har jag svårt att förstå det särklassiga i förstaelvan.

MFF:s senaste matcher har visat – och detta är ingen efterhandskonstruktion – att bänken inte håller samma klass som några av toppkonkurenternas.

Under en lång säsong, hur många gånger kan ett lag ställa upp med sin ”främstaelva”?

Mot Häcken på söndag är Markus Rosenberg avstängd. Hur tacklar MFF det problemet?

***

Lagom är kanske ett intetsägande ord. Men lagom i omdömen ger ofta respekt.

Jag tror att sportjournalistiken hade höjt sitt anseende om man undvikit under- och övertoner.

***

Helsingborgs IF har ett ungt lovande spelarmaterial. Skall bli intressant att följa.

Av Magnus Månsson - 1 maj 2014 12:36

Förste maj.

Vackert väder.

En nyutslagen bokskog.

Men något saknas, Bokskogsrundan.

Visst kan jag ta mig ut till Torup, promenera för motionens skull – jogga går inte längre – njuta av naturens härliga färger, men något fattas där.

Att inte får träffa Ingvar Carlsson och hans medhjälpare i Malmö Frisksportklubb, som ihärdigt under ett 40-tal år arrangerat ett av Skånes trivsammaste långlopp, känns på något sätt tomt.

Här fanns också tillfälle för ett kort snack med gamla löparkompisar från olika generationer. Ingen drunknade i mängden. Deltagarantalet var inte högre än 200.

I dagens digra utbud av långlopp trängs den lille bort. Allt skall vara så stort och ske under en dryg månad med början i maj.

Men efter att under ett 30-tal år varit ute och på olika sätt – som deltagare, journalist och åskådare – följt Bokskogsrundan saknar jag den och personerna runtomkring.

 

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards