Direktlänk till inlägg 6 maj 2014

Handlingsförlamat skånskt friidrottsförbund

Av Magnus Månsson - 6 maj 2014 22:17

 Skånsk friidrott har aldrig varit sämre än nu.

Aldrig har det funnits så få aktiva, sedan friidrotten från sista hälften av 1950-talet började arrangera tävlingar för 14-åringar och senare även för några åldersklasser lägre.

Jag vägrar att räkna de barn från fyra- femårsåldern som i friidrottsskolor förgyller medlemsmatriklarna och de sju- åttaåringar som bereds tävlingstillfällen enbart med syftet att ge ekonomi i tävlingen.

Med statistik lär man kunna bevisa det mesta, men den kan också vara avslöjande. Som nu den skånska friidrotten den senaste perioden.

Vad gör då förbund och föreningar för att bereda den glesnande skaran ett stimulerande tävlingsprogram?

Inget, det råder ett planlöst låt-gå-system.

På annat sätt kan man inte tolka årets schema för arenatävlingar (dessa är ofta öppna för både seniorer och ungdomar).

Från den 25 maj till och med den 8 juni finns det sju tävlingsdagar, fem av dem i sydligaste Skåne. Alltså sju tävlingsdagar, därav tre i följd, på två veckor.

Hur inbillar man sig att man kan locka till intressanta, utvecklande startfält med ett så klent underlag?

Och sen då?

Efter den 8 juni är det ett uppehåll på en månad till Öresundsspelen (4-6/7), tre dagar senare arrangeras Sommarspelen i Åhus och sen klassiska Haisspelen (25-27/7). Och sen ett nytt uppehåll på en månad till DM, följt av Sydsvenska ungdomsspelen veckan därpå. Inte en tävling i distriktet under hela september.

Naturligtvis finns det tävlingstillfällen utanför Skåne, inte minst gigantiska Världsungdomsspelen i Göteborg, men också i granndistrikten. Tyvärr har det visat sig att dessa arrangemang är lika lite lockande som de i Skåne.

Till detta skall också läggas de olika SM-tävlingarna och Götalandsmästerskapen för 13- och 14-åringarna. Men i dessa mästerskap får endast de bästa deltaga.

Vem är då ansvarig för ett så haltande program?

Anhopningen i maj/juni beror på klubbarnas (orealistiska) förhoppning att just deras tävling skall vara den mest attraktiva.

Men till syvende och sist är det givetvis det tandlösa Skånes Friidrottsförbund som är huvudansvarig. Det är förbundet som har sanktionsrätten.

Använd den och se till att de få skånska friidrottsungdomarna får ett attraktivt tävlingsprogram jämnt fördelat över hela säsongen!

***

Anmärkningsvärt är att Skånes storklubb, den enda elitklubben, Malmö AI inte arrangerar en endaste arenatävling 2014 i och med den inställda Bolt-galan.

***

Under 2014 har Skånes Friidrottsförbund sanktionerat 61 långlopp, därav 20 i maj. MAI svarar för tre lopp, Kalvinknatet oräknat.

***

Är det ett sådant Friidrottsskåne vi vill se?

 
ANNONS
 
Ingen bild

Stig

9 maj 2014 08:48

Det finns kanske inget intresse för den skånska friidrotten längre? Utan vi ”gamla stofiler” som sysslat med det, står nu bredvid och tittar på och hoppades att det skulle komma fram några nya ledare.
Men är det inte för komplicerat att arrangera tävlingar i dag? På vår tid var det måttband, klockor och handskrivna listor. Vad krävs idag? Bara att ansöka sanktion  är inte det enklaste med dataprogram. För att inte tala om alla specialiteter som behövs med dataprogram, eltidtagning, godkända starters, godkända funktionärer m.m för att Julin ska godkänna allting.

Magnus Månsson

9 maj 2014 09:00

Du har helt rätt. Det du skriver är en del av det komplexa friidrottslivet. Det finns skrämmande exempel på att rödpennan från förbundet på en tävlingsrapport skrämt bort arrangörer från att anordna tävlingar.
I dagens Friidrottsskåne finns det dock, förutom MAI, inte fler föreningar med banor och någorlunda stor verksamhet än de tio som 2014 skall arrangera tävlingar.
MM

 
Ingen bild

Arne

9 maj 2014 09:33


Under många år var Skåne svensk friidrotts främsta distrikt. Svenska mästare kom ifrån Lund, Kristianstad, Hässleholm, Trelleborg med flera orter, ja även från mindre samhällen som Knislinge, Klippan, Tyringe, St:Olof …
Nu är det endast MAI som genom värvningar har aktiva i svensk elit.
När förbundet sanktionerar ett tävlingsprogram som årets, ja då frågar jag mig om klubbarna kallats till en konferens, där man som tidigare kunde jämka sig samman. Det gäller arena- såväl som motionstävlingar.
I bakgrunden ligger ledarproblem, både inom förbundet och i klubbarna.
Är det barnverksamheten som nu helt slagit igenom? Den organiserade tävlingarna i alltför tidig ålder gör att ungdomarna tröttnar innan de blir seniorer eller till och med juniorer.. Tidigare blev de aktiva ledare med rutin av föreningslivet och kunskap om friidrott. Nu består styrelserna av föräldrar med de egna barnen som största intresse. När barnen tröttnar försvinner föräldern. Det finns ingen kontinuitet att falla tillbaka på. Detta problem är och kommer att bli idrottsrörelsens största framöver.

Magnus Månsson

9 maj 2014 09:41

Du visar på ytterligare problem som understryker behovet av starka ledare inom förbund och föreningar, som kan ge inspiration till en kraftsamling.
Men det är bråttom!
MM

 
Ingen bild

Åke Norén

13 maj 2014 11:56

Vad ska vi arrangera fler tävlingar om det ändå är klena startfällt? Skåne är fortfarande ett starkt friidrottsfäste det finns gott om ungdomar som tränar men som ej vill tävla och där kan man istället börja fundera på hur man ska nå fram med detta budskap? Idag ska allt vara ett äventyr, det ska gå fort, jag ska på förhand veta vem och vilka som kommer om det är lönt att ens åka till en tävling, skulle den sedan visa sig vara utdragen dvs att grenarna inte faller en i smaken vad gäller starttider uteblir man. Vems ansvar är detta? Hur mycket ska vi ideella curla framöver? Dagens samhälle verkar mest vara uppbyggt på att hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt utan helst behöva förflytta sig en meter eller tummen från mobilen och nätet - vart är vi på väg egentligen??

Åke Åhus Friidrott

Magnus Månsson

13 maj 2014 13:04

Åke.
Koncentrerar man tävlingarna, som i maj/juni, till en kort period med många kollisioner blir det automatiskt små startfält, oinspirerande sådana.
Sprid tävlingarna tidsmässig!
Starkt friidrottsfäste??? Statistiken säger något helt annat.
Varför vill man då inte tävla? De tävlingar som finns har kanske för långdragna tidsprogram och, som sagt, för klena startfält.
Varför för de yngsta inte arrangera lokala/regionala klubbmatcher, avklarade på cirka 90 minuter?
Jag vet att frågan är komplex. Föreningar och förbund måste tala sig sammam och bryta trenden.
När entusiaster som du verkar ha resignerat är det riktigt illa.
Mvh
MM

 
Ingen bild

Sven

13 maj 2014 16:54

För att kommentera ett inlägg så visst är det så att det genomförs tävlingskonferenser dels för arena och dels för långlopp precis som det gjorts under många år. Konferenserna är dessutom tämligen välbesökta.
Det jag skulle vilja testa är ytterligare en konferens därefter med föreningar som arrangerar tävlingar och diskuterar just den problematik som det pekas på här med bland annat långt utdragna tävlingar och spridning av tävlingsprogram. Orsaken till att jag vill prova detta är att i den "öppna" tävlingskonferens med drygt 20 personer i vardera del så blir det kanske mer ett hörande av synpunkter och att en del luftar sina åsikter - vilket är mycket värdefullt i sig. När det kommer till mer konkreta delar som grenutbud, tävlingens längd och så vidare kanske det blir bättre om skaran reduceras till just de berörda och där förbundet tar på sig en samordnande roll. Jag tror inte att det är så många fler föreningar som har möjlighet och kraft att arrangera och de som redan svarar för en tävling har möjligen svårt att klara flera. Vi vet ju dock alla att det går upp och ner med tillgång av ledare och aktiva i föreningslivet.
För mig känns det lite så att det är så gott som samma problematik nu som för kanske för 15-20 år sedan. Många håller med - men ändå blir det samma. Sedan kan jag tillägga att två år i rad har mångkamps-DM ställts in - tävlingar som brukar genomföras i september. Nu kunde jag inte upptäcka den i tävlingsprogrammet - men det kommer kanske.
Visst är det komplexa frågeställningar. Flera av oss har säkert varit med förr när det genomfördes seriematcher för ungdomar och i avsaknad av elljus så fixades belysning med ljusets sken från bilar - vilket då var helt OK. Hade det fungerat år 2014? Med det vill jag också ha skrivet att saker och ting förändras över tiden och jag tycker att Stig har en poäng i när han skriver att det kanske är lite väl komplicerat idag.

Magnus Månsson

13 maj 2014 19:01

Sven!
Du har helt rätt, man måste prata sig samman och göra saker som för skånsk friidrott framåt. Den egna klubbens intressen måste komma i andra hand. Ett bra tävlingsdatum ena åregt, ett sämre nästa. Gäller ej Öresund och HAIS, etablerade stortävlingar.
Mvh
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Fredag 24 maj 16:50

Jag såg torsdagens VM-kvartsfinal i hockey, 5—4 till Finland mot Sverige efter sudden. Det var i alla fall spännande. Och inte minst rättvist. Det var den första matchen jag såg i årets VM-turnering. Och förmodligen den sista. Nja, om Finla...

Av Magnus Månsson - Onsdag 22 maj 10:10

Det är bara att erkänna: Det har den senaste tiden blivit en överdos av allsvensk tv-fotboll. Mittiveckanomgångarna kräver sin man. Både som åskådare och spelare. Det täta spelschemat gör att lagen får en dag mer eller mindre mellan matcherna. E...

Av Magnus Månsson - Måndag 20 maj 10:36

Nu ger jag upp! Det kan låta drastiskt. Men det gäller bara min tro, och förhoppning, att åter få se en bred skånsk arenafriidrott i Skåne för seniorer. Just friidrott har varit en stor del av mitt liv i över 65 år. Alltsedan jag som 14—15-...

Av Magnus Månsson - Tisdag 14 maj 16:09

IFK Göteborg är vårens sensation i Allsvenskan i fotboll. Uppmärksamheten är stor. Det är förståeligt. Alla – de flesta i alla fall – gillar underdogs.  Och det var verkligen Blåvitt inför den här säsongen. IFK är ju dessutom en av de...

Av Magnus Månsson - Söndag 12 maj 13:21

Relationen mellan Polisen och delar av fotbollens supporterfraktioner är inte den bästa. Jag borde inte bry mig, har nämligen slutat besöka de stora arenorna.  Den allmänna atmosfären känns inte inbjudande. Jag nöjer mig med besök på de trivsamma s...

Presentation

Fråga mig

18 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se