Alla inlägg under mars 2014

Av Magnus Månsson - 15 mars 2014 19:25

Såg cupmatchen mellan MFF och Hammarby från tv-fåtöljen.

Tyckte det fanns anledningar att hoppa över ett besök på Malmö stadion.

Det var kallt och blåsigt (ni vet det där med åldern och en viss bekvämlighet!). Sen såg jag från köksfönstret hur ridande polis och kravallutrustad polis samlades utanför Stadion.

Ovanför huset hovrade dessutom en helikopter.

Jag vill gå på fotboll och uppleva fest.

Jag känner olust och blir beklämd med en sådan inramning.

Sen när man sen får höra ”Domaren är en hora” efter ett domslut – det visste jag förstås inte innan jag beslutade mig för stugvärmen – kändes mitt beslut rätt.

Och det är lättare att se en – förlåt uttrycket – usel match utan att dessutom frysa.

Ok, en otäck blåst och en vårgropig plan gjorde det inte lätt och jag har svårt att förstå oviljan att spela på konstgräs, när naturgräs inte bjudet på optimala – kanske inte ens acceptabla – förhållanden. De flesta träningspassen har ju skett på just konstgräs.

Det var första MFF-matchen jag sett. Trots då dåliga yttre förhållandena hade jag trott på en bättre insats av laget. Lovorden har ju varit ibland snudd på euforiska i Malmötidningarna.

Även om det inte heller är rättvist att bedöma domarnas insatser via tv, så var det nog lite för många feldomslut, avgörande sådana, för att ge ett bra betyg.

Men precis som för spelarna kan de ha en dålig dag.

Det var det många som hade denna lördag, inte minst alla så kallade supporters.

 

 

ANNONS
Av Magnus Månsson - 13 mars 2014 17:25

Strålande solsken.

Lite känsla av vår.

Snart dags för seriestart i fotboll.

En härlig promenad i Pildammarna väntar.

Kommer förbi Malmö stadion. Det jobbas hårt. Inne på plan, förstås. Det gäller att få en hygglig plan till lördagens cupmatch mellan Malmö FF och Hammarby.

Men aktiviteterna är intensivast utanför själva Stadion. Några unga killar jobbar för fullt med att sätta upp kravallstaket från John Erikssons väg upp mot Stadion. Det

är den vägen ett antal Hammarbysupporters skall slussas in och ut från matchen.

Ett högt staket är uppsatt längs Eric Perssons gata. Man vill hindra MFF-anhängare från att komma i kontakt med antagonisterna i Hammarby.

Det har kommit information om att det finns planer på bråk mellan grupperna.

Det kommer att vimla av av poliser i Malmö på lördag eftermiddag och över området kommer en helikopter att hovra för att få en viss koll.

Jag vet att det skall finnas mötesfrihet i Sverige och att det är Polisens uppgift att se till att denna rättighet fungerar.

Men jag förstår också dem som är mer än irriterade över att samhället måste ställa upp med dessa resurser bara för en fotbollsmatchs skull.

Och jag blir än mer beklämd när jag tänker på att en MFF-supporter ligger allvarligt skadad på sjukhus efter helgens upplopp kring Möllan. Bråket där hade en annan, allvarligare bakgrund än det man garderar sin mot på lördag. Men likväl, slagsmål som slagsmål.

Jag är beklämd men hoppas att alla förberedelser för det eventuella upploppet skall ha en lugnande effekt och det blir en trivsam eftermiddag i och kring Malmö stadion.

Trots de dystra tankarna blev det en skön eftermiddagspromenad i solskenet och vårvärmen.

Och nu bär det i väg till Lund och handbollsderbyt mellan Lugi och H43 med förhoppningsvis över 2 000 personer i Arenan, vinrött och blått sida vid sida utan kravallstaket och polisövervakning.

Ibland är det skönt att inte tillhöra de stora publiksporterna.

 

ANNONS
Av Magnus Månsson - 12 mars 2014 10:19

”Sälj inte skinnet förrän björnen (det var det väl inte en varg?) är skjuten”.

Jag kom osökt att tänka på detta ordspråk när jag i dagens Sydsvenska läste en intervju med Åge Hareide.

MFF-tränaren sa:

-- När vi passerat cupfinalen måste vi tänka på andra mål.

Men han behöver kanske inte vänta till den 18 maj. Redan på lördag kan det faktiskt vara dags. Större sensationer har inträffat, inte minst i MFF:s egen cuphistoria den senaste decennierna, än att MFF förlorar mot Hammarby.

Nåväl, om det nu går vägen på Malmö stadion återstår ytterligare hinder.

Björnen är ännu inte skjuten.

***

Hareide är i samma intervju inne på Pontus Janssons framtid. Fritt översatt:

-- Pontus behöver mer internationell erfarenhet. Det får han i Malmö FF.

Visst MFF är garanterat två matcher i kvalet till Champions League. Inte mer. Det ger inte speciellt mycket internationell erfarenhet. Men ok, det kan också ge spel in i december.

Jag förstår att Pontus vill ut i Europa. Men det är svårt att etablera sig därute. De senaste MFF-exportera har av olika anledningar haft det tufft:

Johan Dahlin är reservmålvakt i sin turkiska lag.

Hur mycket speltid Jimmy Dirmaz får i Turkiet framgår inte av rapporterna.

Daniel Larsson är duktig marginalspelare/inhoppare i en spansk klubb på den nedre delen av ligan.

Erik Friberg har ännu inte fått sin chans i Italien.

Jiloan Hammad har gjort ett inhopp i Bundesliga.

Mathias Ranèige gjorde få minuter i Udinese.

Det är ett stort steg att vara firad MFF-stjärna till en plats i ett europeiskt lag, och då talar vi inte om de stora klubbarna.

Lika svårt är det för de överskattade spelarna från MFF:s överskottslager att etablera sig i lag på en lägre nivå.

 

Av Magnus Månsson - 9 mars 2014 12:21

Är nätet viktigare än pappret?

Är det så viktigt att snabbt få ut information via nätet att tidningsversionen dagen efter blir torftig?

Sydsvenskans sport markerade revir i går. Två medarbetare bevakade matchen Ängelholm—MFF live på nätet – jag lovar, jag läste inte och kommer aldrig att följa en match på detta sätt – och trots att den ordinarie MFF-bloggaren Max Wiman officiellt var ledig kunde han inte hålla fingrarna från datorn utan måste ge sina synpunkter. Inget kan ske i MFF utan en åsikt från Wiman!

Söndagstidningen då? Jo, ett alldagligt referat och spelarbetyg, som inte helt harmonierade med Wimans.

Att sätta betyg är svårt. Att ha olika synpunkter om fotboll hör till. Men att på samma redaktion i skrift ha olika uppfattningar inger inget förtroende.

Samma sak har hänt i SDS:s bevakning av Redhawks. Den ordinarie skribenten Kent Jönsson ger inte alltid samma betyg i sin blogg som reserven i tidningen.

Jag tycker i min enkla värld att herrar Jönsson/Wiman på sitt sätt diskriminerar sina kolleger/reserverna.

***

Ole Törner, Skånskans MFF-följare, menar i en krönika att MFF-tränaren Åge Hareide kommer att ha beslutsångest eftersom han har så många duktiga spelare att det kan bli svårt att nominera en ordinarie startuppställning.

Ångest har en negativt laddad betydelse. Jag tror inte för ett ögonblick att Hareide är bekymrad över situationen utan snarare precis tvärtom. Det är nu början av mars. I den bästa av MFF-världar kan tävlingssäsongen vara fram i december med många, många viktiga matcher. Det finns många tillfällen att hitta rätt. Det är inte nödvändigt att göra det i början av mars.

Och vad är en ordinarie startelva, sett över tid?

Allvarliga skador, småskavanker, avstängningar, formsvackor kommer att inverka.

Skall MFF infria sitt mål att bli bäst i Norden och utmana i Europa måste en trupp likna den som MFF har. Så ser det ut i de europeiska storklubbarna utan att det skapar någon tränarångest.

 

 

Av Magnus Månsson - 6 mars 2014 11:33

Det ligger naturligtvis i sakens natur att lokalpressen – eller om ni vill regionpressen – koncentrerar sig på hemmalaget.

Men har det inte det inte blivit för mycket av det goda? Det står nästan inget om motståndarna, det är nästan som om de inte finns. Jag tror – i min enfald – att läsarna även är intresserade av bortalaget, som kanske till och med är favoritklubben för inte så få.

Jag har en stilla förhoppning inför den förestående allsvenska säsongen i fotboll att få läsa även något om MFF:s motståndare och deras prestationer.

***

Även i handbollsreferaten ligger koncentrationen nästan helt på de lokala lagen.

Det har varit uppenbart den senaste tiden. Det har poängterats åtskilliga gånger att Lugi spelat utan Magnus Jernemyr och Niklas Gudmundsson (har förvisso haft fullgoda ersättare) och att Ystads IF spelat utan sitt nya stjärnskott Lukas Nilsson. Det finns fler exempel.

Men hur många gånger läser man om vilka nyckelspelare motståndarna saknar? Som nu att Drott i går mot YIF saknades sin vanligtvis främste målskytt Magnus Persson och att Lugis förvånansvärt (?) knappa seger mot Önnered också skall ses mot bakgrunden av att göteborgarna saknade två av sina absolut bästa spelare de två Andreas, Berg och Arrman.

När det gäller handbollsbevakningen tror jag – lite elakt – att den uteblivande informationen till stort del beror på okunskap om de övriga lagen.

På tal om Önnered: Laget har med ordinarie lag en stor chans att i kvalet behålla sin elitserieplats. Se upp H43!

***

Man får lätt uppfattningen att intresset för MFF är större än för konkurrenterna.

3 320 åskådare en februarilördag i cupmatchen mot Degerfors är i mitt tycke en bra siffra. Även om en blåögd krönikör trodde på cirka 6 000.

Siffran skall sättas i relation till att Hammarby—Ängelholm lockade 7 875 personer (förvisso inomhus) och att Sirius—Djurgården såg av lika många personer som MFF—Degerfors.

En bra siffra, 2 337, var också den till Höör utlokaliserade cupmatchen Helsingborg—Ljungskile.

Tidiga cupmatcher lockar på många platser.

När det gäller herrmatcher är väl bäst att tillägga.

Dammatchen Rosengård (LdB) mot KIF Örebro drog 150 personer. Det förvånar många.

Men lyssna på den idrottsintresserade allmänheten i Malmö! Den har svårt att ta klubben till sitt hjärta. Ett ekonomiskt dopat lag med utländsk dominans har svårt att bli riktigt populärt i Malmö.

Av Magnus Månsson - 3 mars 2014 16:52

Kval för att nå SHL för Malmö Redhawks.

Kval för att behålla sin statuts i division 1 och åter nå 2 för Pantern respektiver Limhamn.

Vill det sig väl/illa kan situationen i Malmöhockeyn bli densamma som i herrfotbollen, det vill säga ett lag i högsta serien och så ett glapp på två nivåer till nästa lag.

Det är naturligtvis inte bra med denna enklubbsdominans. Än värre är det i Handbollsmalmö. Där är differensen mellan HK Malmö och dess farmarlag (!) tre steg.

I och för sig är det inte så underligt att Pantern har det tufft för närvarande. Med ett publiksnitt i trakten av 100 – det finns matcher där klubben redovisat siffran 40 – är det givetvis svårt få en bra ekonomi i en konkurrenssvår miljö. Det är dyrt att driva hockey, stora trupper och många och långa resor i ett digert spelprogram.

Trots starka välgörare är det fantastiskt att Pantern så länge kunnat spela på nivån strax under eliten.

Men det är viktigt att Pantern och Limhamn spelar på så hög nivå som möjligt. Och givetvis för svensk ishockey. Såg listan över moderklubbarna för de svenska OS-silvermedaljörerna och frapperades över att i stort alla kom från föreningar utanför eliten.

Jag har ingen lista över spelare som via Pantern och Skäret/Limhamn hamnat i elitklubbar men har en bestämd känsla att det är ganska många.

Men underlaget i Malmö minskar.

Redhawks sportchef och vd Patrik Sylvegård berättade vid ett morgonmöte med Idrottsmuseets Vänner att han var orolig för rekryteringen.

Redhawks har en stabil grund. Deras J 20-, J 18- och U 16-lag spelar regelbundet på en hög nationell nivå med (självfallet) varierat resultat . Alla årgångar är inte lika bra.

Storklubben har i årgångarna under två lag/åldersgrupp.

I de två andra föreningarna är det värre. Båda har lag i J 20 och J 18 men med spel på en lägre nivå än tidigare.

Men sen kommer det oroande. Pantern har inget seriespelande lag i U 16 och inte heller i U 13 och U 12.

För att få lag i U 16 har Limhamn tvingats lierat sig med Lunds Giants och har en lucka i U 11.

Detta är givetvis oroande siffror, precis som Patrik Sylvegård betonade.

Ett lyckat kval för Malmötrion kan innebära en vändning.

Låt oss hoppas!

***

Lite ishockeystatistik från Malmös horisont.

Sedan 1946, då Skånes Ishockeyförbund grundades, har det funnits 28 klubbar i Malmö. Tre finns kvar.

Före 1946 hade även Malmö BI ishockey, Skånes första distriktsmästare.

***

När Malmö FF 1972 blev Malmö Ishockeyförening var grundtanken att alla de då verksamma föreningarna skulle ingå en paraplyorganisation. Två vägrade, Skäret och Pantern.

De är de enda som 2014 har verksamhet förutom nu MFF/MIF/Redhawks.

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se