Direktlänk till inlägg 31 mars 2014

Positivt i skuggan av det vedervärdiga

Av Magnus Månsson - 31 mars 2014 13:43

Vilken olustig söndagseftermiddag för oss som älskar fotboll – och i stort alla andra idrotter. Olusten sitter fortfarande i.

Självfallet finns det inte en enkel lösning. Frågan är komplex. Jag har inga förslag. Men en tanke har dykt upp: Lägg inga så kallade högriskmatcher i samband med en helg!

För 14 dagar sedan spelade MFF mot Hammarby en lördag. Redan på fredagen invaderade Hammarbyanhängare Malmö och stökade till det. Och efter vad jag förstått började oroligheterna i Helsingborg redan på fredagskvällen.

Ölstinna personer från båda lägren hade i den långa väntan på matchen mycket tid att ägna sig åt destruktiva saker. Till en vardagsmatch kommer merparten av de tillresande åskådarna strax före avspark.

Ok, dödsmisshandeln hade kanske skett ändå men vandaliseringen hade förhoppningsvis minskat något. Det är i all fall ett steg, av många, mot en mera positiv omgivning kring arenorna.

Vi skall inte glömma att det finns liknande tendenser inom ishockeyn.

Storklubbarnas växande supporterskaror på läktarna har höjt stämningen men det ligger hela tiden ett latent hat –i alla fall via ramsor – mot de argaste konkurrenterna.

Och tyvärr också mot domarna. Jag tycker inte om när tränarna under upp mot 30 sekunder gestikulerar och skriker mot domarna vid ett i tveksamt domslut. Det skedde i går mellan MFF och Falkenberg.

Det legaliserar på något sätt mindre nogräknade personers utfall mot domarna.

***

Men det finns givetvis andra områden inom idrotten att nämna i positiva ord efter den här veckan.

Jag har alltid gillat brottning och brottare i sin ödmjukhet. Under de första åren av 1950-talet i Skurup fanns de tre idrotter de intresserade kunde ägna sig åt och titta på, fotboll, bordtennis och brottning. Jag blev fångad.

På den tiden var brottningen stor i Skåne. Det fanns över 50 serielag. Nu är det tio och det förekommer lagwo på grund av att klubbarna inte kan mönstra tillräckligt många brottare trots att det är tillåtet att låna aktiva från klubbar utan serielag.

I denna negativa situation går Malmöklubben Sparta på offensiven, bjuder in till seriefinal mot Marsvinsholm/Pan på Amiralen med möjlighet att båda äta och dricka samtidigt som man tittade på matcherna. Det blev succé. Det var nästan fullsatt och en fantastisk stämning. Och sanningen är att några väl hade utnyttjat rättigheterna att förfriska sig, Utan att det på minsta sätt blev stökigt. Det blev gemytligt.

Och en bra blandning av tuffa matcher mellan elitbrottare och spektakulära utklassningar. Så är seriebrottning. Det är svårt för klubbarna att fylla de åtta viktklasserna med för uppgiften fullgoda brottare.

Sparta, återigen elitserieetta, har ett nästan komplett lag. Marsvinsholm/Pan har det inte men är värd stort beröm för sina vilja att hålla liv i en pressad idrott i trakten av Ystad.

***

Ett 20-årigt yrkesliv som journalist med inriktning på Malmösport har gett några föreningar jag har en viss känsla för. Fyra av dem har haft en bra vecka.

 

Ishockeyklubben Pantern har Idrottsmalmös ekonomiskt tuffaste klimat, stor trupp, långa resor, många matcher och minimalt publikstöd. Likväl spelar seniorlaget säsong efter säsong i division 1. Fantastiskt.

***

Dalhem (och MBI) hade en imponerande ungdomsverksamhet i handboll under 1970- och 80-talet. Klubbens nysatsning på damsidan gläder en handbollsintresserad ungdomsidrottsvän.

***

Liksom att Malbas med sin fina ungdomssektion kan få ett elitserielag för herrar.

***

Malmö SRC:s herrlag i squash övertog ledningen i Elitserien. I de senaste matcherna har man spelat med sex spelare som alla blivit svenska juniormästare för Malmö SRC. Vem kan straffa en sådan återväxt?

***

Och snart börjar småklubbsfotbollen. Jag håller mina ideologitummar för Kvarnby IK och Kulladals FF.

***

Är inte spelarna i bortalaget ens värda att nämna vid namn. I SDS efter MFF—Falkenberg nämner man en spelare två gånger, Falkenbergsmålvakten. Man orkade inte ens skriva hans namn. Otto Martler heter han. Inte ens i bildtexterna finns gästernas spelare identifierade.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 18 mars 21:47

Det blev en önskefinal i herrarnas fotbollscup, Malmö FF mot Djurgården. Det är de lag som imponerat mest i de inledande omgångarna och i den enkät som redovisades i samband med den  allsvenska upptaktsträffen tippas just MFF och Djurgården som de ...

Av Magnus Månsson - Fredag 15 mars 18:29

Den allsvenska fotbollspremiären närmar sig. Det blir ingen spännande guldstrid lik den i fjor med ett avgörande i en direkt final som den mellan Malmö FF och Elfsborg. Experter av alla de slag och trovärdighet är klara med sitt tips: Malmö FF ko...

Av Magnus Månsson - Onsdag 13 mars 18:05

Ett steg i rätt riktning? Eller en tillfällighet? Jag är optimistisk och tror på det förstnämnda. Och det jag tänker på är den skånska insats vid helgens SM i friidrott för 15- och 16-åringarna. Efter den lite skämmiga insatsen vid motsvarande tä...

Av Magnus Månsson - Tisdag 12 mars 17:16

Det går tungt för Lugi i de båda högsta serierna i handboll. Både damerna och herrarna riskerar att degraderas, antingen direkt eller via kval. Jag har alltid hävdat att föreningar, oavsett idrott, med stabil ungdomsverksamhet har lättare att til...

Av Magnus Månsson - Måndag 11 mars 19:23

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje har varannan söndag en kolumn, där han behandlar alla de frågor och prioriteringar han som ansvarig utgivare har att lösa och ta beslut om. I går var han inte på problematiken om vad som attraherar mest, vilka ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards