Alla inlägg under februari 2014

Av Magnus Månsson - 9 februari 2014 19:57

Jag är mäkta imponerad av Carolina Klüft.

Att helt oprövad gå in och så avspänt och kunnigt leda studiosamtalen från OS i Sotji visar på en osedvanlig talang för mer än friidrott.

Ok, jag är ingen älskare av alla tv-soffor, i vilken genre de än må vara, och har inte sett mer än ett fåtal av ”Carros” framträdande från Sotji, men jag erkänner att det var för hennes skull jag stannade kvar och lyssnade på hennes samtal med Lena Adelsohn Liljeroth (idrottsministern) och Stefan Lindeberg (SOK-ordföranden).

Förutom nu av hennes prestationer på idrottsarenorna har jag imponerats av Carolina Klüft en gång tidigare.

Det var efter hennes seniorgenombrott som 19-åring, EM-guldet i München 2002, då jag inte uppfattade hennes flirt med tv-kamerorna som spontana utan mera som ett uttryck för nervositet och osäkerhet. Som utsänd reporter fick man ingen närmare kontakt med henne.

Inför 2003 fick jag i uppdrag att per telefon göra en längre intervju med Carolina Klüft. Telefonintervjuer med personer man inte känner är inte det man längtar efter och speciellt inte med en ung aktiv, som man dessutom uppfattat som lite barnslig.

Jag erkänner att jag var lite nervös när jag ringde upp henne.

Men ack vad fel jag hade. Det blev ett bra samtal med mogna genomtänkta svar. Min förhastade bild av Carolina Klüft var helt felaktig. Jag tror att det blev ett läsvärt reportage.

Och det var inte min förtjänst.

Så jag borde inte vara överraskad av hennes förmåga att leda samtalen från OS.

 

Av Magnus Månsson - 7 februari 2014 12:17

Vad gör de stora nationerna i ishockeyvärlden för att bredda sin sport?

Jag började fundera över detta, när ishockeyförbundets ordförande Christer Englund vid ett frukostmöte med Idrottsmuseets Vänner prisade de fyra årliga turneringarna mellan de fyra stora i Europa, Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien:

– Dessa tolv matcher är nödvändiga för att utveckla våra inhemska spelare. Det är så oerhört stor skillnad mellan spel i Elitserien och i dessa landskamper att Sverige inte utan dem skulle ha en chans i VM.

– Tempot och intensiteten är något helt annat.

Så är det naturligtvis. Men vad händer med de nationer som vill utmana de ledande kvartetten? De får ju sällan möjlighet att spela mot toppmotstånd.

2011 och 2012 spelade Tre Kronor 27 landskamper per år. Åtta var i VM, tolv i Euro Hockey Tour, sex i det mellanrum mellan Elitseriens slut och VM med ett B- C-

lag för att hålla igång marginalspelare inför VM.

Visst Schweiz och Slovakien tillhörde motståndarna och för dem var det givetvis givande. Ishockeyns program kräver – tydligen – ett tätt tufft matchande, men eventuella utmanare förvägras detta. Perioder med uppehåll i de stora europeiska ligorna ockuperas av de fyra storas fyra interna turneringar.

Det verkar lite inavel.

Sedan 1947 har VM avgjorts alla år utom tre (OS). Finland har blivit världsmästare två gånger, USA en. Sovjet/Ryssland, Tjeckoslovakien (Tjeckien och Slovakien), Kanada och Sverige är övriga vinnare.

Vem orkar och får möjlighet att genom utvecklande matcher utmana toppnationerna?

Den internationella toppbredden är svag.

***

Nu ser jag fram mot OS. Även ishockeyturneringen. De allra bästa spelarna finns ju (nästan) med.

***

Det blir 15 svenska medaljer.

 

 

Av Magnus Månsson - 3 februari 2014 20:52

Det var länge sedan de fanns anledning att verkligen lyfta fram en handbollsklubb från Malmö och hylla den för sitt ungdomsarbete.

Men i dag finns det all anledning att lyfta på hatten för Dalhems IF. I helgen kvalade nämligen klubbens B-flickor (födda 1999) in till SM-slutspelet.

Förra helgen klarade A-flickorna av att ta samma steg.

Dalhem har alltså två lag bland Sveriges åtta främsta i respektive åldersgrupp.

I går vann också damseniorlaget med 32—21 i division 2 över serieettan H65 Goordies, elitlaget H65:s farmarlag, och har nu lika många poäng som H65 och med nästan identisk målskillnad. Sju omgångar återstår.

Det är oerhört viktigt att Dalhem tar steget upp den här säsongen om man vill behålla sina många talanger. Intresse för de mest lovande finns redan från de närliggande elitklubbarna.

Dalhem har en bra grund på sin verksamhet på dam- flicksidan. Juniorlaget är ett av de främsta i Skåne, A- och B-flickorna tillhör alltså topp—8 i Sverige och där bakom finns sju seriespelande lag i åldersgrupperna 00 till och med 04.

Dalhem har alltså byggt något liknande som under 1980-talet gjorde Söderkullaklubben till en av landets mest respekterade på ungdomssidan. Fast då även på pojksidan.

Damlaget spelade i mitten av 1980-talet två säsonger i högsta serien. Herrlaget var snubblande nära vid två tillfällen.

Det är givetvis ett långt steg kvar för damerna. Men det finns i alla fall något att bygga vidare på.

Malmöhandbollen behöver framgångar på ungdomssidan.

Dalhems IF har visat att det går.


Av Magnus Månsson - 2 februari 2014 18:55

Har du hört talas om Guldskölden?

Jag hade inte gjort det förrän det dök upp en notis på Svenska Sportjournalistförbundets hemsida. Där presenterades åtta listor om fem kandidater vardera på utmärkelser inom sportjournalistiken.

Det som fick mig att reagera vad urvalet. Skrivande journalister hade fyra kategorier att tävla i, alltså 20 nomineringar. Av dessa kom 16 från Aftonbladet.

Lyckligtvis är det inte Svenska Sportjournalistförbundet som står bakom omröstningen utan hemsidan SvenskaFans.com som låtit sina besökare rösta.

Men vilket värde har en sådan utmärkelse?

Jag är förvisso ingen flitig läsare av kvällstidningar även om nätet gjort att det blir ett och annat besök. Självfallet har jag också bara begränsad koll på alla de duktiga sportjournalister som finns runt om i landet.

Men en sak vet jag. Alla Sveriges bästa sportjournalister finns definitivt inte på Aftonbladet.

Vad är det för värde i att få en Guldsköld som Årets sportjournalist, när man utser vinnaren efter att ett begränsat antal läsare på en hemsida röstat?

I min värld inget!


PS

Övriga priser: Årets sportkrönikör, Årets sportbloggare och Åres sporttwittrare.

Av Magnus Månsson - 1 februari 2014 20:50

Med sex barnbarn i åldern 1 till 13 får man inblick i idrottens åldersmässiga förskjutning nedåt.

Ja, ettåringen har förstås inte börjat med någon idrott än, men väl sexåringen sen några år. Men okej, det är mest lek i de yngre åren.

Jag är kluven till barnidrott. Jag vill se mer av idrott i de övre tonåren. Har man börjat tidigt är givetvis risken att man tröttnar stor, speciellt om man hållit sig till en idrott.

Positivt är naturligtvis att barn rör sig i tidig ålder, får en bra rörelseskolning. Idealet är man prövar på många olika grenar – men det är dyrt.

Idrotten själv gör det inte alltid lätt för barnen/ungdomarna att utöva mer än en idrott. Tävlingsprogrammen är späckade, kollisionerna blir många. Man ställer krav på att den aktive skall välja just ”den” idrotten. Det skapar ångest och olust. Det finns exempel, alltför många, på barn och ungdomar som slutat för att trycket från ledarna blivit för stort i valet av prioriteringar.

”Alla” vet betydelsen av att i unga år syssla med mer än en idrott men alltför många ledare glömmer detta, om det vid något enstaka tillfälle går ut över egna laget/klubben.

 ***

Gymnastiken får ofta kritik för att den är elitistisk. Den finns naturligtvis men i mycket ringa utsträckning och då inom ag, artistisk gymnastik (det är den man ser i OS), men gymnastik är så mycket mer.

Det fick en fullspäckad halva av Baltiska hallen se på lördagseftermiddagen, när Motus-Salto visade upp hela sin imponerande verksamhet, som innefattar 50 grupper allt från femåringar i barngympa till svensk elit i ag. Däremellan fanns grupper på alla nivåer. Det fanns plats för alla.

Visst fick en av Sveriges bästa ag-gymnaster Carl Green och fem elitflickor (jag kan tyvärr inte namnen) också i ag de längsta applåderna efter sina uppvisningar, men det var en show som visade svensk idrott när den är som bäst.

Bredd och topp, flickor och pojkar (överraskande många) i en härlig blandning.

Motus-Salto förtjänar mer uppmärksamhet än vad föreningen får.


Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards