Direktlänk till inlägg 30 december 2013

Eric Persson stolt och stark

Av Magnus Månsson - 30 december 2013 17:51

Mellandagarna har delvis ägnats åt att läsa ”Stolt och stark”, biografin om Eric Persson och hans fantastiska ledargärning i Malmö FF.

Det är en intressant bok om en stor personlighet, en av landets genom tiderna främsta idrottsledare. Boken ger också en inblick i fotbollens utveckling både ur snäv lokal vinkel och i ett internationellt perspektiv. ”Hövdingen” var en visionär, en föregångare.

En läsning rekommenderas!

***

Boken är skriven med himmelsblå ögon, huvudansvarig är Staffan Tapper.

Det märks. De kritiska synpunkterna är få, en person som beskrivs som en ”demokratisk diktator” lär knappast ha undgått mer eller mindre irriterande stridigheter.

Det mesta skildras från ett MFF-perspektiv. När en annan klubb värvar kallas det exempelvis ”brandskattning. Inte så när MFF förstärker.

Man påstår att Eric Persson inte var långsint. Det finns nog många med en annan klubbfärg som har en annan åsikt.

Detta bara några marginella kritiska synpunkter.

***

Lite synd är det förstås att redaktörerna inte lagt ner mer kraft på att identifiera alla personer på de många unika fotona. Det hade höjt värdet.

***

Personligen har jag några minnen av Eric Persson.

När jag kom till Malmö 1965 som gymnastiklärare var MFF:s skolturneringar tillsammans med tidningarna Sydsvenskan och Arbetet uppmärksammade arrangemang. Det var på den tiden lärarna på sin fritid oavlönade ställde upp för skolidrotten och innan fotbollsklubbarnas verksamhet utökades till att även i stor utsträckning ta sig an 13- och 14-åringar med åtföljande tidskollisioner.

Eric Persson kom ofta – han var då närmare 70 år – ner till de vårkalla, vindpinade Stadionplanerna för att se på matcherna.

***

Han lyssnade och tog sig an synpunkter. Jag kommer speciellt i håg en episod. En av ”mina” spelare – den bäste – var klart irriterad och riskerade en utvisning. Det var – tror jag – redan då i pojklagsfotboll tillåtet att byta ut en spelare men inte att sätta in honom igen.

Eric Persson stod bredvid mig. Jag påpekade, nyutexaminerad pedagog som jag var, hur bra det varit om jag kunnat ta ut spelaren, lugnat ner honom och sen låtit honom spela igen.

Eric Persson lyssnade och nickade. Nästa år var det tillåtet med fria byten i MFF:s skoltävlingar.

Den här förändringen i ungdomsfotbollen hade självfallet kommit förr eller senare men händelsen visar på Eric Perssons lyhördhet och intresse att ta sig an även ungdomsfotbollens problem.

***

Eric Persson var känd som strålande talare. Vi som var ledare för våra skollag fick som ett tack en inbjudan till en välsmakande supé på MFF-stadion (nuvarande Fair Play-stadion på Erikslustvägen), där Eric Persson förgyllde sammankomsterna med ett briljant, humoristiskt tal.

Som värd visste han också vad som ytterligare förgyllde en måltid.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards