Direktlänk till inlägg 19 oktober 2013

Fotbollens cynism och löjlig genusdebatt

Av Magnus Månsson - 19 oktober 2013 21:12

Falkenberg har en stor möjlighet att bli allsvenskt i fotboll.

I dag vann hallänningarna derbyt över Varberg med 2—1, rättvist med tanke på antalet målchanser. Falkenberg hade de rätta tidsmarginaler som topplag oftast har. Segermålet kom i 94:e minuten.

Men om det nu blir avancemang till Allsvenska är det ovisst om det blir spel på hemmaplan. Arenan håller inte den standard Svenska Fotbollförbundet och SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) fastslagit.

Cyniskt hänvisar man Falkenberg (och tydligen även Ängelholm) till spelplatser i orter i grannskapet. Om nu planägarna tar emot gäster när gräsmattan under tidig vår och höst riskerar allvarliga skador.

Vissa krav förstår jag som planmått, tillräckligt stark ljus vid kvällsmatcher, en viss form av säkerhet (med det klarar ju inte alltid de nybyggda multiarenorna heller).

Men när man kommer in på att det måste vara separata stolar på sittplats, att det måste finnas ett visst antal pressplatser (det talas om 50) och att en viss procent av åskådarutrymmena måste ha tak, då vill jag inte vara med längre.

Vill ”folk” komma och titta trots att det är obekvämt, så låt dem göra det. Jag är övertygad om att man heller följer sina favoriter på en omodern hemmaarena än åker ett tiotal mil.

Förstår de styrande inom fotbollsrörelsen inte att de mindre kommunerna inte kan lägga miljoner i en anläggning när det för tillfället finns viktigare investeringar att göra.

I Ängelholms fall är det uppenbart att fotbollsintresset är lågt. Inte ens när Ängelholms FF vara nära att nå Allsvenskan drog laget mycket över 1 000 åskådare. Att då investera många miljoner i en uppfräschad idrottsplats med en publik överkapacitet är inte acceptabelt.

Det måste förbund och SEF förstå.

Om man inte vill att elitfotboll enbart skall vara en angelägenhet för de stora och rika kommunerna. Fotbollförbundet har slogan: Nationalsporten.

Visa detta och ge möjlighet för de små att då och då få spela i finrummet!

***

Det har åter blåst upp en ny genusdebatt med damfotbollen i centrum. En tv-kanal har beslutat att ta bort VM-kvalmatchen mellan Bosnien och Sverige för damer i tablån och ersätta den med det intressanta Superettanmötet mellan Degerfors och Falkenberg.

Jag tycker att personerna bakom de upprörda attackerna mot att VM-kvalmatchen strykes istället skall vara tacksamma. Bosnien rankas som 78:a i världen. Ett skärpt Sverige kan mycket väl vinna med 15—0.

Vilken pr för damfotboll är det?

Det räcker mer än väl med Wolfsburgs 27—0 mot ett lag från Balticum i Champions League.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards