Alla inlägg under februari 2013

Av Magnus Månsson - 9 februari 2013 15:44

Skyttesport är en av de många idrotter som får uppmärksamhet i stort bara under OS-år. 2012 var ett sådant och Håkan Dahlby blev med sitt OS-silver en av Skånes mest uppmärksammade idrottsmän under året.

Men Skåne har fler världsstjärnor, vilket framgår av avsnitten om grenarna lerduva och viltmål i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012.


LERDUVA.

Skåne hade tre skyttar med i OS i London.

Bäst gick det för Håkan Dahlby, som 2011 återvände till Askeröds LK. Han blev en uppmärksammad silvermedaljör i dubbeltrap. Håkan fick därmed en härlig revansch för det relativa misslyckandet fyra år tidigare, då elva. 2004 blev han fyra, endast två träffar från OS-silvret.

Håkan Dahlby visade före London att han var ett medaljhopp. Han blev nämligen för tredje gången Europamästare och hade ett flertal höga placeringar i World-cuptävlingar. I WC-finalen kom han sexa. Håkan segrade också i SM och blev Årets skytt i Sverige.

Stefan Nilsson, Trelleborgs JSK och Marcus Svensson, Saxtorps JSK har varit med i SOK:s topp- och talangprojekt och de infriade verkligen förhoppningarna. Det var deras insatser i EM 2011 som gav Sverige två platser i skeettävlingen i London.

Före OS tävlade de flitigt med många bra placeringar i internationell konkurrens. Stefan Nilsson vann exempelvis en WC-tävling just i London.

I OS kom Marcus Svensson sjua, Stefan blev 14:e man och sjua i finalen i Världscupfinalen.

Konkurrensen i Sverige är tuff. Vid SM kom Marcus tvåa och Stefan sexa.

Marcus kunde dock glädja sig åt lagguldet. Klubben visade fin bredd, andralaget kom sexa.

Landskrona-Saxtorp vann även SM i lag nationell skeet.

Klubben hade ytterligare höga SM-placeringar. Rebecca Johansson kom fyra i damklassen och Anton Jönsson blev svensk juniormästare och nordisk i lag efter att ha blivit fyra individuellt. Rebecca vann även den nordiska rankningfinalen.

Bäst i det segrande laget i SM i nationell skeet var tvåan Henrik Roslund.

I Olympisk trap kom Niklas Granqvist tvåa.

Strövelstorps JSK blev SM-vinnare i Nordisk trap.

Det finns många varianter i lerduveskytte. En heter FITASC. I JEM kom Fredrik Malmström, Hässleholmsortens JSK trea, det svenska laget fyra. Fredrik blev även svensk juniormästare i Engelsk sporting i Börringe, där hans förening blev tvåa i lag.

Fredrik Malmström fick ett stipendíum ur Karl Arvid Norlings ungdomsfond.

Hässleholmsklubben har fler bra skyttar i Engelsk sporting. Patrik Nilsson blev SM-tvåa och var tillsammans med Henrik Meijer VM-bronsmedaljör.

VILTMÅL.

Emil Martinsson hade åter ett medaljrikt år i mästerskapssammanhang, dock inget internationellt guld.

Tre individuella silver och två i lag och totalt fem sextopplaceringar i VM och EM blev det.

Emil hade också som vanligt pallplatser i GP-tävlingar ute i Europa.

Fem guld och två silver blev SM-utdelningen för Osbyskytten.

Av Magnus Månsson - 8 februari 2013 22:06

Skånsk bowling har nästan alltid spelare av hög internationell klass. Så var det även 2012. Läs om dem i avsnittet om bowling i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse från 2012.


BOWLING.

Sandra Andersson från Spader Dam var 2012 års mest meriterade skånska spelare. Hennes utveckling fortsatte i den positiva riktningen.

Sandra, spelande för Spader Dam och i vissa sammanhang för IS Göta, kom hem till Helsingborg från EM med två medaljer, ett guld (i tremanna) och ett brons (i tvåmanna) och två femteplatser. Den mest prestigemättade av dessa var den i Masters.

Hon vann en stortävling på Europatouren i Tilburg, Holland och blev tolva i Mästarnas mästerskap.

Sandra blev nämligen svensk mästarinna för andra gången. Det arrangerades två SM 2012, ett Elit-SM, som spelades i Malmö, där spelarna deltog efter rankning och ett där spelarna kvalificerade sig på den blivande finalbanan. Det var elittävlingen som Sandra vann. I SM tävlade Sandra för IS Göta. Det gjorde för övrigt även trean Helen Johnsson.

I U 21-VM kom Sandra Andersson tolva i Masters, den främsta svenska daminsatsen hittills i detta mästerskap, som dominerades av Asien.

I seriespelet representerade Sandra och Helen Spader Dam. Laget vann återigen grundserien men i slutspelet kom mesta mästarna (elva guld) endast på fjärde plats.

SBC tog sig i sin återkomst till Elitserien till slutspelet som fyra och väl där blev det ett silver till Malmöföreningen.

I tremanna-SM kom Spader Dam på åttonde plats.

Götas herrar spelade hem ett silver.

Även 2012 var Martin Paulsson från Malmöklubben Kulladals BS den mest framgångsrike skånske bowlaren på herrsidan. I VM kom han på sjätte plats i singel.

I EM var Martin med om att spela hem ett silver i tvåmanna. Han var även med i de lag som kom femma och sjua.

EM-silvret var för övrigt hans tredje medalj i dessa sammanhang under de två senaste åren.

Kulladal blev trea i Elitserien men halkade ner en placering i slutspelet. Göta blev femma. SM-vinnarna från 2011 BK FH Engelholm kom nia men kvalade sig kvar. Team Malmoe vistelse på högsta nivån blev endast en säsong lång.

I serien under, Sydallsvenskan, blev BK Mamba (Lund) fyra men klarade sig kvar via kval. BK Borgen (Trelleborg) och Femtionian föll bort. Kulladals farmarlag tog sig upp.

I Allsvenskan för damer blev BK Söder från Kristianstad fyra klarade sig liksom Spader Dam F och Tuvetjejerna från Osby. BK Hessle (Hässleholm) tog kvalvägen upp.

Äkta paret Martin Blixt, Göta/Anna Baard Blixt, Karlskrona BK vann mixed- SM för något år sedan, 2012 gjorde de det igen.

Av Magnus Månsson - 7 februari 2013 21:42

Det finns idrotter i Skåne som sällan eller aldrig får rubriker i Skånes sydliga tidningar. Orienteringen är en sådan. Det är en bredd idrott med många aktiva som tävlar i en hård konkurrens. I stafett-SM för herrseniorer deltog 86 lag, att jämföras med de fyra som ställde upp i friidrottens 4x1 500 meter.

Detta framgår av orienteringsavsnittet i Skånes Idrottsförbundets årsberättelse 2012.


ORIENTERING.

De två senaste åren har Knislingeklubben FG Göingarnas Viktoria Erntsson fått priset som Årets orienterare i Skåne. 2012 flyttade hon tävlingsmässigt till Göteborg och tävlade för OK Majorna.

Priset för 2012 hamnade likväl ännu en gång hos Göingarna. Anna “Humlaröd” Persson gjorde åter en bra säsong med andraplatsen vid Natt-SM som den främsta meriten. Anna var även bästa skånska vid de övriga SM-tävlingarna, 12:e på långdistansen, 19:e på medeldistansen. Anna kom på 20:e plats i O-ringens femdagarstävling, 2012 arrangerad i Halland.

Den bäste placeringen av de skånska herrarna i SM-tävlingarna var OK Pan-Kristianstads Jakob Lööfs femteplats på natten.

Pans Johan Modig kom på elfte plats i O-Ringens elitklass.

Startfälten i orientering är stora. Topplaceringarna sitter högt vid alla SM.

Stafett-SM är ett exempel. I herrseniortävlingen kom Pan på 22:a plats i ett startfält på 85. Skåneslättens herrjuniorer blev elva av 66. I D 20 var Tormestorp precis mitt i startfältet som 20:e lag.

Hjärnarps GH OL hade ett flertal bra placeringar i junior- och ungdomsklasserna liksom Skåneslättens OL, vars Hugo Mattsson i H 20-klassen var bland de 15 främsta på tre distanser.

I USM kom Elin Carlsson trea. Hennes klubb Tormestorp, som på nyårsdagen genomförde den 64:e Nyårsorienteringen, visade upp en bred verksamhet i många stafetter. I ungdomens Tiomila kom man sexa av 78 lag i 18-årsklassen för damer.

Vid de sydsvenska mästerskapen för ungdomar, arrangerade av flitiga Hjärnarp blev Skåne tvåa av 31 lag i stafetten. Det blev också tre individuella brons.

I Tiomila med över 300 deltagande lag per klass var de bästa skånska placeringarna:

Herrar: 12) OK Pan (nionde bästa svenska lag), 92) Skåneslättens OL, 100) Helsingborgs SOK

Damer: 103) Lunds OK

Ungdomar: 13) Tormestorps IF, 76) Lunds OK

Jukolakavlen i Finland med 1 700 lag, herrar: 29) OK Pan, 103) Skåneslättens OL

Damer, 1200 lag: 286) Lunds OK

I 25-mannaorienteringen i Sverige deltog 350 lag: 47) Pan, 54) Skåneslätten.

Den skånska breddmanifestationen Fyrklubbs genomfördes för 74:e gången med 1 100 deltagare från 29 klubbar, fem fler än 2011. FK Göingarna vann, deras första vinst sedan 1999, Lund kom två och fjorårsettan Pan trea.

Andrarums IF utsågs till 2011 års främste arrangör.

Christina Olsson, OK Silva Kävlinge fick ledarpriset.

Av Magnus Månsson - 5 februari 2013 15:38

Här kommer andra avsnittet om tennis i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse för 2012. Av detta framgår bland annat att Malmöklubben Fair Play haft ett stålande år.


TENNIS.

Det var skånskt även i herrarnas landslag i Davids cup, där det dock gick motsatt väg i förhållande till damerna i Federation cup. Andreas Vinciguerra var med i det lag som förlorade med 5--0 mot Belgien och dämed föll ur Elitdivisionen.

När Sverige sedan föll mot Serbien, 1--4, var laget Skånedominerat, Filp Prpic, Fair Play, Robert Lindstedt med Calle Bergman Helsingborgs TK som reserv.

Andreas Vinciguerra vann en ITF-turnering i Jönköping, hans första turneringsvinst på sex år.

Han ägnade stora delar av sin tid åt att vara tränare och spelare i Fair Play, som hade ett lycksamt serieår även på herrsidan med SM-vinst både inne och ute.

Inne vann Fair Play och HTK var sin pool. Nykomlingen Höllvikens TK kom fyra i sin pool. HTK föll i sin semifinal, Fair Play vann sin för att sen slå Lidköping med 5--1 i finalen och därmed försvara titeln.

Båstad/Göta TS kvalade sig upp till Elitserien.

Fair Play har en bra grund. Det visade klubbens 15-årspojkar, som vann SM i lag, klubbens första i denna turnering.

Även i år vann Pablo Figueroa, Fair Play, både Vinter- och Sommartouren. Den senare turneringen var kval till ute-SM, där Isak Andersson. Båstad/Malen detroniserade Pablo, SM-vinnare både 2010 och 2011.

Pablo tog dock ytterligare ett SM-guld, han vann nämligen dubbel tillsammans med Staffan Falkenström, Lidköping.

Isak Andersson blev även svensk U 21-mästare i dubbel. Han kom tvåa i singel, precis som Victoria Matejevic, HTK.

Beatrice Cedermark, HTK kom långt fram i några ITF-turneringar.

Skånsk tennis har många stora talanger,

Daniel Windahl, IS Göta, med i SOK:s talangprojet, och Philip Möbius, Fair Play var med i det svenska laget i JVM för 16-åringar, som kom femma. De båda var även med i JEM-laget, som kom fyra.

Daniel segrade i JEM i dubbel tillsammans med Elias Ymer, SALK.

Daniel Windahl fick 100 000 kronor av en stiftelse för att kunna tävla internationellt.

I JEM för 18-åringar kom Sverige sjua med André Göransson, Höllviken och Filip Bergevi, Fair Play.

I de olika SM-tävlingarna inne och ute för 18- till och med 12-åringar i singel blev det tre guld, sex silver och två brons till fem föreningar. Det blev också medaljer i dubbel i olika konstellationer.

Gabriella Bertasuite från Malmö Bellevue TK vann i 18-årsklassen. Skånes övriga två guld spelades hem av MBTK-are i den yngsta klassen.

I Pirres pokal, en distriktstävling, kom Syds 14-årspojkar med många skånska spelare tvåa efter Stockholm.

Avslutningsvis en liten kuriositet:

Fais Plays danske spelare Frederik Nielsen vann finalen i Wimbledon med britten Jonny Marray över den i Båstad boende Robert Lindstedt och rumänen Horia Tecau. Två “skåningar” i en Wimbledonfinal!


Av Magnus Månsson - 4 februari 2013 14:59

I ett nationellt perspektiv är skånsk tennis mycket stark. När Sverige återtog en plats i World Group i Federation cup var det ett klubblag från Helsingborgs TK som fixade detta. Det framgår av inledningen på avsnittet om tennis i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse  2012.


TENNIS.

Det var två Helsingborgsspelare som svarade för de bästa svenska internationella insatserna under 2012, Sofia Andersson och Johanna Larsson. De både förde Sverige tillbaka till World Group i Federation cup. I Europa/Afrika-zonen vann man över Bosnien-Hercegovina, Ungern och Polen för att sedan i kvalet besegra Storbritannien och därmed bli klara för World Group.

Av de båda hade Sofia det bästa året. Hon förbättrade sin världrankning vid årsslutet från plats 78 till 41.

Johanna gick åt det andra hållet, från 59 till 73.

Sofia har banan i Memhpis som något av favorit. 2006 vann hon där sin första WTA-turnering, 2012 sin andra efter att också varit i final 2010. I Bryssels och Moskvas WTA var Sofia i semifinal och i Köpenhamns WTA i dubbelfinal med estniskan Kaia Kanepi.

Jelana Jankovic, Serbien, Luice Safanova, Tjeckien, Marion Bartoli, Frankrike och Marina Kirilenko, Ryssland var några högt rankade spelare som Sofia besegrade under året.

I OS förlorade Sofia Arvidsson i sin första match både i singel och i mixed i par med den i Båstad boende men för KLTK spelande Robert Lindstedt.

Johanna Larssons främsta insats var en vinst i en ITF-turnering i Italien.

I Båstad var hon framme i semi både i singel och i dubbel i par med Sofia Arvidsson.

Mervena Jugic-Salkic, Bosnien, som i seriespel var registrerad för Malmöföreningen Fair Play, förlorade finalen i Båstad.

Båstadsturneringen rankades 2011 av spelarna för tionde året i följd som den mest välorganiserade tävlingen.

53 400 biljetter var sålda till herrveckan, cirka 5 000 sämre än 2011. Damveckan minskade från 31 000 till 22 000.

Vädret och uteblivna svenska framgångar var de troliga anledningarna till minskningen.

I år deltog både Sofia Arvidsson och Johanna Larsson i finalen i lag-SM, inomhus. Fair Play hade vunnit grundserien men med båda sina stjärnor återtog Helsingborgs TK titeln från Malmöklubben. HTK vann även 2008, 2009 och 2010.

Även i den mindre prestigefyllda utomhusserien vann HTK finalen över Fair Play, som vunnit de tre senaste gångerna.

Av Magnus Månsson - 2 februari 2013 18:41

Taekwondo är en OS-idrott. Det betyder oftast att den internationella konkurrensen är tuff. Skåne, med tyngdpunkten i Malmö, har under åren haft aktiva som hävdat sig bra i mästerskapssammanhang. 2012 var inget undantag. Det framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse.


TAEKWONDO.

De skånska frontfigurerna under många är Karolina Kedzierska och Hanna Zajc tävlade fortfarande på hög nivå utan att nå de framgångar det haft tidigare.

Hanna Zajc, tävlande för Po Eun, KFUM Malmö försökte kvala in till OS men blev utslagen i första matchen i ett kval i Kazan, Ryssland.

Karolina Kedzierska, Malmöklubben GAK Enighet, är en av RF:s elitidrottsstipendiater och blev tvåa i Trelleborg Open, en internationell stortävling med 1 165 deltagare från 201 föreningar och 45 länder. Karolina försvarade även sitt SM-guld.

En värdig efterträdare till de båda är unga Nikita Glasnovic från den tredje elitklubben från Malmö, Toigye. Hon prövade på internationellt seniormotstånd under 2012, då hon kom på femte plats vid EM och blev nordisk mästarinna. Nikita vann även SM för seniorer. Hon segrade även i U 21 EM.

Hennes juniormeriter var imponerande, JVM-trea, JEM-etta och segrar i US Open och Dutch Open samt en andraplats i Russian Open.

I senior-EM var Po Euns Casandra Ikonen i kvartsfinal, hon försvarade sitt SM-guld, blev nordisk mästarinna, tog brons i U 21 EM och kom också tvåa i Trelleborg.

Bland herrarna var Po Euns Roberto Feldt den som lyckades bäst även om han föll bort redan efter en match i EM för seniorer. Han tog silver i 21-åringarnas EM, blev nordisk och svensk (försvarad titel) mästare för seniorer och kom även på en andraplats i Trelleborg.

Nordiska seniorettor blev även

Musti Jurkevic, Tian Dao, Helsingborg och

Wael Daabas, Toigye.

Sandra Zederfeldt var genom sitt brons Po Euns tredje medaljör vid U 21 EM.

Patricia Striner, Toigye fick under 2012 plats i Sveriges Olympiska Kommittés elitprojekt. Hon blev bland annat trea i Dutch Opens juniorklass.

I Russian Open för kadetter vann Leon Glasnovic, Toigye.

Årets SM avgjordes i Malmö och i den officiella föreningstävlingen innefattande alla åldersklasser var Po Eun, KFUM Malmö etta, Team Toigye trea och Olympia Taekwondo Club från Helsingborg sjua.

Här en skånsk summering av SM:

Seniorer: Sex guld (förutom de nämnda vann även Niklas Kovacevic, Po Eun och Jennifer Ågren, samma klubb), nio silver och nio brons till fem föreningar.

Juniorer: Tre guld, fem silver och fem brons till sju klubbar.

Kadetter/miniorer: Elva guld, åtta silver, fjorton brons till tolv 12 föreningar, därav en del från distriktets mindre orter.

Det bör poängteras att det över alla åldersklasser var tunna startfält i många viktklasser, vilket innebar att i dessa klasser fick alla deltagare medalj.

Majed Jebril, Staffanstorps TDK erhöll priset som Årets unge ledare av Svenska Taekwondoförbundet.

Av Magnus Månsson - 1 februari 2013 17:10

Under åren 1989 och 2004 vann Malmö FF:s herrlag i bordtennis sju SM-guld. 2005 vann Eslövs AI sin första SM-titel i lag. 2012 vann EAI för sjunde gången och har alltså lika många lagguld som MFF. Ytterligare en skånsk förening har blivit svenska lagmästare för herrar, BK Olympic från Malmö 1950.

Här följer avsnittet om bordtennis i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012.


BORDTENNIS.

Det fanns några internationella framgångar under 2012 med skånsk anknytning.

I VM kom Sverige sexa i lagtävlingen. Robert Svensson, i vardags spelande i Fulda Maberzell från Tyskland, var med i laget. I SM tävlade han för Eslövs AI. Han blev utslagen i semifinalen.

I EM överraskade förre Rekordspelaren Kristian Karlsson med att spela hem ett silver i dubbel tillsammans med nuvarande klubbkamraten i Halmstads BTK Mattias Karlsson.

I JEM var BTK Rekords Viktor Görman i semifinal i dubbel.

På hemmaborden var det åter Eslövs AI:s herrar, som svarade för den bästa prestationen. Laget vann Pingisligan. EAI, Xa Hui spelade 25 matcher i grundserien, vann alla.

När EAI vann semifinalen över Växjölaget Frej i två raka matcher innebar det åttonde raka finalen.

Eslöv förlorade den första finalmatchen mot Söderhamn men vann de två kommande. Den försvarade titeln var EAI:s sjunde på de senaste åtta åren,

I ETTU-cupen slog EAI ut Wien och Mesa (Spanien) men förlorade med 3--2 borta mot Kamdor från Moskva.

I Pingisligan 2011/2012 blev Österlens BTK åtta och BTK Kävlinge nia.

Vid årsskiftet 2012/2013 ledde Eslöv Pingisligan före Österlen. Kävlinge låg nia.

Rekord missade att direkt ta sig tillbaka till Pingisligan, blev tvåa i Superettan. Eftet höstomgångarna 2012 ledde Helsingborgslaget serien överlägset.

Kristianstad BTK vann division 1 (nivå 3) före Malmö IF. Eslöv visade bra bredd, Eslövs BTK kom trea.

I kvalets steg 1 eliminerade Malmö Kristianstad men klarade inte det andra steget. Ett återbud gav dock Malmö IF en plats i Superettan. Det blev en svår höst. MIF låg sist vid årsskiftet.

Division 1 leddes efter hösten av Kristianstad före BTK Ajax (Borrby).

Skurups BTK ledde division 2 för herrar och division 1 (nivå 2) för damer.

Båda damlagen Råå BTK och Malmö IF hamnade efter spel i den södra Elitserien hösten 2011 i det som benämns som Elitserien B. Malmö kom sexa och Råå sjua. Genom ett återbud slapp Råå kvala och spelade hösten 2012 åter i den södra Elitserien. Den vann Råå före Eslövs PK, som tagit steget upp genom att vinna division 1. Dessa lag kvalificerade sig därmed till Elitserien A.

Som sexa blev det åter spel i B-serien för Malmö IF.

Det fanns totalt sju seriespelande damlag i Skåne.

I SM var Robert Svenssons semifinalplats det bästa.

JSM vanns av Mattias Översjö Eslövs AI. Han var också framme i kvartsfinal i seniorernas SM.

Ingen skånsk spelare vann i USM. Det blev silver till Viktor Görman (U 17) och Alice Tolstoy, Rekord (F 15). Hon vann i dubbel med en “ickeskånska”.

I alla åldersklasser fanns det i dubbel och i mixed hela eller halva Skånepar i semi- och kvartsfinaler.

I Riks topp 12 fick Skåne fyra bra placeringar:

HJ  3) Viktor Fredriksson, EAI

P 17 1) Viktor Görman, Rekord

F 15)  2) Malin Nilsson, Skurup

P 13 2) Konrad Åmark, KFUM Kristianstad

EAI och KFUM Kristianstad med två lag vardera och Råå och Skurup med ett,  lag med i SM-slutsspelet för ungdomar. Medaljer blev det till EAI i D 17 (silver), och brons till Råå (F 15) och KFUM (H 17(,

Skåne vann Sydsvenska pojk- och flicklagspokalen med 16 spelare från 12 olika klubbar.

IFK Lund utsågs till årets förening 2011.

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5
6
7 8 9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards