Alla inlägg under januari 2013

Av Magnus Månsson - 10 januari 2013 13:06

Var på basket i går.

Två matcher, två derbyn.

Välfyllt på läktaren i Heleneholms sporthall under båda matcherna, först Malbas--Lobas för damer, sen Malbas--Eos för herrar. Totalt kanske upp mot 500 åskådare. Några gick efter damernas möte, andra kom först till toppmatchen i Herrettan.

Malbas hade bjudit in några av sina ungdomslag. I pausen mellan derbyna hade man aktiviteter i den lilla hallen för barnen. Klubben ville göra något extra av och kring matcherna. Givetvis positivt, och lyckat.

Stämningen var hög, speciellt när herrmatchen stod och vägde. Så är det förstås när det är derbyn, oavsett idrott.

Jag besöker ofta Baltiska hallen vid HK Malmös matcher. Det slog mig hur pass ung den genomsnittlige åskådaren var i går -- jag räknar bort de inbjudna ungdomslagen. I Baltiskan har jag många pensionärskolleger. I går var det inte många i min ålder.

Handbollen i Malmö har svårt att locka en ny generation till den vanliga serielunken. Basketen drar förvisso betydligt mindre åskådare till sina “ickederby-matcher” men publiken är yngre och det är givetvis positivt för framtiden.

Matcherna då?

Jag har sett för lite dammatcher för att bedöma kvaliteten. Men det tempo och den aggressivtet tillsammans med finessrika kombinationer som Malbas visade upp i den tredje perioden måste ha tillfredsställt den mest kräsne åskådaren.

Herrmatchens behållning var delvis spänningen. Den avgjordes först i slutfasen. Malbas spelade väl så bra, men i skyttet, både på straffar och från tre poäng, var Eos betydligt säkrare. På det vann Lundalaget.

Men ok, det var en trevlig kväll. Malbas bjöd in till fest. Och det blev det.

 

Resultaten:

Malbas--Lobas 68--54

Malbas--Eos 73--81

 

 

 

ANNONS
Av Magnus Månsson - 9 januari 2013 16:12

Brottning har i alltid varit en idrott med en bred förankring i Skåne. Så är det fortfarande. På seniorsidan för herrar har intresset dock minskat. Det framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012, som också visar att dambrottningen i distriktet är mycket stark.BROTTNING

Ett VM-guld för seniorer, tre medaljer vid JEM för flickor, sex guld, åtta silver och sex brons för seniorerna vid SM, åtta förstaplatser, tre andra och fem tredje vid JSM plus sex guld, nio silver och fem brons i ungdomsklasserna vid SM.

Lägg därtill Malmöklubben IK Spartas seger på hemmaplan i Baltiska hallen i Fyrstads.

Det är Skåne som dominerar brottningen i Sverige.

Men likväl tappar sporten mark på seniorplanet för herrar. Grunden i skånsk brottning har varit seriebrottningen. Säsongen 2012/2013 deltog endast 13 lag, förra året var det 15. För att visa på tendensen: 2008 var antalet 22. Vi pratar då inte 1950-talet med över 50 klubbar.

I Fyrstads deltog åtta Skånska klubbar av totalt 18, där finalreserven BK Ore från Vinslöv för övrigt kom trea.

Åter till det positiva!

2011 var Ida-Therese Nerell från Hästveda BK årets brottare i Skåne. 2012 var det en annan tjej. Jenny Fransson, Klippans BK, som några år varit uppe och nosat på världstoppen, VM-femma 2010 bland annat, blev nämligen världsmästarinna 2012. Lite tidigare under året hade Jenny blivit femma vid EM.

Hon vann ett OS-kval i Sofia, Bulgarien men i London blev hon oplacerad efter en vinst och två förluster.

Jenny var enda skånskan i OS-brottningen. Ida-Therese Nerell sidsteppades för Gällivares Sofia Mattsson och det väckte en infekterad debatt. Ida-Therese visade under året hög internationell klass, vann en GP-tävling i Sofia och kom på andra plats i Klippan Lady Open, den årliga stora internationella turneringen i Skåne.

Förutom Jenny och Ida-Therese kom Fredrika Pettersson, Josefine Fredriksen och Vikoria Jeppsson, alla tre från Klippan, på medaljplats vid någon internationell seniortävling.

Josefine Fredriksen blev Europamästarinna för juniorer och i UEM kom Eslövs AI:s Ida Nilsson tvåa och Moa Nygren Helsingborgs Wrestling Team trea.

Josefine Fredriksen och Fredrika Pettersson ingår i SOK:s topp- talangprojekt.

I SM för damer blev Klippan bästa förening med tre guld och ett silver. EAI ett guld, silver till Helsingborg WT, kommunkollegan HBK Bergania och Lundaklubben IK Dana samt ett brons till Sösdala BK var övriga medaljklubbar.

Helsingborgs Wrestling Team har de senaste åren dominerat J- och USM. 2012 blev inget undantag, Vid dessa båda mästerskap kammade klubben hem totalt sex guld, tre silver och två brons.

Damerna har en bra klubbredd i Skåne. Ytterligare sju föreningar hade medaljörer i dessa åldersklasser. Det skånska medaljfacit var nio, sju, fyra.

Helsingborg vann för sjätte gången Fyrstads för flickor med Eslöv som fyra.

EM-femman från 2011, Spartas Robert Rosengren, hade ett oturligt år. Han var skadad vid EM och förberedelserna inför OS stördes. Där försvann han i kvartsfinalen efter två förluster.

Robert fick delvis trösta sig med Mikael Ljungbergs stipendium.

Vid SM för seniorer blev Eslöv tvåa i föreningstävlingen med två silver och ett brons. Det skånska totalfacit i medaljligan var två, fyra, fem, fördelade på åtta klubbar, Eslöv, Svedala BK, Bjuvs BK, Marsvinsholms IF, Ore, Bergania och Trelleborgs BK Starke.

Fem guld, sex silver och fem brons var det totala facit vid J- och USM med tio medaljklubbar.

Det är ungefär samma antal som under senare år.

I Fyrstads för pojkar kom Tyringe AoBK tvåa, Björnekulla BK (Åstorp) fyra.

Endast en skåning ställde upp i fristils-SM, Javad Magsoudi, Klippan som kom trea bland seniorerna.

Lite positiv kuriosa; i föreningstävlingen vid JSM, sammanräknat flickor och pojkar, var Helsingborgs Wrestling Team etta, Bergania tvåa. Alltså dubbelt Helsingborg.

Vid de nordiska mästerskapen blev det i de olika åldersklasserna elva skånska medaljer, av dem var en ett seniorguld, Sebastian Lönnborn från Eslöv.

Svenske mästaren Fredrik Schön från Svedala vann en GP-tävling i Tyskland. Han tävlade senare under säsongen för Sparta och var med i det vinnande Fyrstadslaget.

Sparta vann Skåneserien för tredje gången i följd och ledde vid årsskiftet 2012/2013 med idel vinster.

Det tråkiga till slut. Mathias Günther från Sparta kom trea vid Europamästerskapen men blev senare fråntagen bronsmedaljen på grund av dopning.

ANNONS
Av Magnus Månsson - 7 januari 2013 22:07

Det vill sig inte riktigt för skånsk basket. De intresserade läntar efter ett slutspelslag och att damerna i IK Eos får herrsällskap på högsta nivån. 2012 såg ut så här enligt Skånes Idrottsförbunds årsberättelse.BASKET

Damerna i IK Eos är Skånes enda lag, som seriespelar på högsta svenska nivån. Efter höstsäsongen 2011 hade Lundalaget skaffat sig ett bra utgångsläge för att äntligen åter ge distriktet ett slutspelslag, låg nämligen sjua. Det höll inte fullt ut, Eos blev nia, en placering från slutspel. Möjligheten att nå dit fanns ända fram till slutet.

Efter hösten 2012 var situationen likvärdig. Eosdamerna låg nia.

Nykomlingen Lobas från Lomma klarade sig bäst av Skånelagen i division 1. kom fyra, Helsingborgs HB femma och Malbas (Malmö) sjua.

Vid årsskiftet 2012/2013 låg Helsingborg fyra, Malbas sexa och Lobas tia.

KFUM Kristianstad drog bort sitt damlag ur seriesystemet. Några av spelarna gick över till KFUM Ystad, vars lag efter hösten 2012 var tvåa i division 2 efter Eos andralag. Lundaklubben visade med andra ord upp en bra bedd.

Eos var också höstens lag på herrsidan. Laget åkte på våren ur Basketettan på sämre inbördes möten mellan fyra lag men fick behålla sin plats efter ett återbud. Den chansen tog man och gick obesegrat genom hösten och ledde före Malbas. Sjua var Föreningen Höganäs Basket och elva Helsingborg.

Basketettan 2011/2012 vanns av Malbas, som bara förlorade en enda match. Höganäs kom trea, Skuds Srbija (Malmö) femma och Helsingborg sjua.

I slutspelet mellan de tre främsta lagen i de båda ettorna slog Höganäs, efter att ha vunnit över Täby i kvartsfinalen, ut Malbas i semifinalen för att sen förlora finalen med två poäng mot Stockholms Eagels.

Malbas i sin tur föll i bronsmatchen mot Nässjö.

Srbija, som under många säsonger varit ett topplag i Basketettan, begärde sig frivilligt ner i division 2, där laget efter höstens matcher låg femma. Trelleborg Basket ledde obesegrat.

Distriktscupen för 18- och 16-åringar blev den här säsongen rikstäckande efter att tidigare har spelats regionalt. Det innebar givetvis tuffare konkurrens. Skåne klarade sig likväl bra, 16-årsgrabbarna var i final (förlust mot Stockholm), 18-årstjejerna i semifinal medan P 18 och F 16 försvann i kvartsfinalspelet.

I J- och USM, där fyra lag spelar Final Four, fanns Malbas P 15-lag och Eos F 15-lag i slutrundan, Malbas kom trea, Eos fyra. Båda lagen vann Fair Play-priset i sin klass och erhöll 5 000 kronor vardera.

Till semifinalgruppspel kvalade Eos 18-årsflickor och 20-årslagen Malbas damer och Helsingborgs herrar. De var därmed bland de åtta främsta i landet.

Innevarande säsong, 2012/2013, spelar 24 seniorlag från Skåne i seriesystemet, fjorton för herrar och tio för damer.

 

Av Magnus Månsson - 5 januari 2013 21:45

Torbjörn Blomdahl, biljardspelaren från Helsingborg, hade åter ett strålande år i de internationella tävlingarna och är tveklöst en av Skånes mest meriterade idrottsutövare genom tiderna. Här redovisas hans framgångar 2012 i biljardavsnittet i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse.


BILJARD

Torbjörn Blomdahl, Sveriges särklassigt bäste biljardspelare genom tiderna, fyllde 50 år 2012.

Helsingborgsspelaren, han tävlar för BK Borgen, tillhör ännu världens främsta i trevallarscarambole. För tredje året i följd spelade han final i World cup i Sydkorea, nu vann han precis som 2011. Han segrade också i Agipi Masters, en av de mest prestigemättade tävlingarna. Torbjörn Blomdahl rankades också som världsetta.

I individuella VM och EM hade han dock ingen lyckad säsong, blev oplacerad i båda mästerskapen. I lag-VM kom han och Michael Nilsson, BK Paradis från Lund nia. De har tidigare tillsammans vunnit VM sex gånger.

På hemmaplan spelade Torbjörn Blomdahl hem sitt 23:e SM-guld före klubbkamraten David Pennör med Michael Nilsson som trea.

Den skånska dominansen i varianten trevallars är kompakt. I finalen i lag-SM var sju av lagen från Skåne, i semifinalen var alla skånska. Borgen segrade för 30:e gången.

Torbjörn Blomdahl vann under året en stortävling i Strassbourg med ett förstapris på 230 000 kronor. Detta noterat för att ge en bakgrund till hur stor biljarden är i den interntionella proffsvärlden.

I den slutliga Sveriegerankningen i trevallars 2012 fanns Borgenspelare på de fem första platserna: 1) Peter Lohmander, 2) Nalle Olsson.

I Malmö och Helsingborg arrangerades många tävlingar, bland annat SM i 8-ball, där Mikael Wiszniewski, Malmö Biljardklubb kom på femte plats.

 

 

 

 

Av Magnus Månsson - 4 januari 2013 17:58

Malmö Squash Rackets Club är en av landets bästa squashklubbar. 2012 var dock inget toppår, vilket framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse för 2012.


SQUASH

Malmö Squash Rackets Club blev utan guld i 2012 års SM för seniorer. Året före blev det fyra. Gustav Detter, singelmästare 2011, kom inte hem från USA, damlaget, som också vann 2011, ställde inte upp i SM och det blev inget dubbelspel i år, där Pieter Sjösten var delaktig i ett guld i fjor. Den sistnämnda tävlingen har arrangerats i samband med SM-veckan under sommaren men denna blev inte av detta OS-år.

Vinnaren av Elitserien för herrar blir sedan 2011 SM-vinnare. MSRC vann detta år. Det var Malmös fjärde seger i följd i grundserien. 2012 gick det inte lika bra. Laget kom trea.

Efter höstens omgångar i Elitserien att döma lär det bli en uppgörelse mellan Intersquash från Stockholm och Malmö om SM-titeln 2013.

I senior-SM kom fjorårets trea Sebastian Viktor nu fyra.

Malmös fina bredd visade sig dock bland annat under EM, där tre av de svenska spelarna representerade Malmö, nämligen Sebastian Viktor, Joakim Larsson och Alex Christenson. Sverige kom fyra i division 2, totalt tolva.

MSRC har länge dominerat JSM. För första gången under 2000-talet blev man 2012 inte bästa klubb utan detroniserades av Skellefteå SK. Två guld, ett silver och två brons fick Malmö nöja sig med det här året.

SC Kristianstad är andra Skåneklubben, som deltager i seriespelet för herrar. 2011/2012 kom laget sjua i division 1, nivå 2. Etta och tvåa var lag från Malmö SRC.

Spelåret 2012/2013 låg Kristianstad trea efter höstens matcher. MSRC deltog denna säsong inte med mer än elitlaget i seriespel.

I den nyrenoverade Öresundshallen i Malmö bildades en ny förening, The Club.

Av Magnus Månsson - 3 januari 2013 16:59

Här kommer Skånes Idrottsförbunds avsnitt om badmintonåret 2012. Det var Malmö Badmintonklubbs år. MBK var landets främsta klubb.


BADMINTON

Malmö Badmintonklubb hade 2012 sitt hittills främsta år, individuellt kryddat med Henri Hurskainens EM-silver och lagmässigt med en överlägsen seger i tävlingen om SM-trofén och silver i lag-SM.

Hurskainen, som också tjänstgjorde som tränare, fick sitt internationella genombrott under året, främst genom sitt silver i EM. I kvarsfinalen slog han ut den femfaldige EM-mästaren och försteseeade dansken Peder Gade och sen i semin en annan dansk, Viktor Axelsen. I finalen blev det förlust, 0--2 mot tysken Marc Zwiebler.

I OS försvann Henri Hurskainen direkt i det inledande gruppspelet.

Han vann under året bland annat en stortävling i Danmark, var tvåa i Finnish Open och i semifinal i Kanada Open. Under hösten gick Hurskainen över till en dansk klubb för att få hårdare matchning i ligaspelet.

Att vinna SM-trofén är stort i den svenska badmintonvärlden. Den tillfaller den klubb som i samtliga SM i alla åldrar får ihop flest poäng med olika koefficienter beroende på åldersklass. För MBK var det första gången man vann. Differensen till tvåan KFUM Uppsala/Fyrisfjädern var stor, 23,5 poäng mot 18,75. Malmökonkurrenten BMK Aura blev femma med nio poäng.

För andra året, dessutom i följd, var MBK i SM-finalen i lag efter att ha kommit etta i grundserien, detta för första gången. Aura kom sexa och försvann i kvartsfinalen i slutspelet efter 2x2--5 mot Täby.

MBK avancerade tack vare sin serieseger direkt till semifinal, där man vann i två raka matcher mot Kista. Finalmotståndare var återigen Fyrisfjädern, som även i år vann efter tre matcher.

Seriesäsongen 2012/2013 har MBK, som seriespelar under namnet Team Malmö eftersom man lånat in Mattias Borg från Mariestad för att ersätta Henri Hurskainen, inlett bra och är ett av de tre lag som lär komma att konkurrera om vinst i grundserien.

Aura drog sig frivilligt ur Elitserien av ekonomiska skäl och låg tvåa vid årsskiftet 2012/2013 i Division 1, syd. Lugi, som 2011/2012 kom trea, var fyra,  MBK sexa.

Totalt deltog 17 skånska klubbar med 26 lag i seriesystemet 2011/2012.

I MBK:s serielag deltog inte Emma Wengberg. Hon koncentrerade sig tillsammans med Carlskronas Emelie Lennartsson på internationellt spel i dubbel. I EM var de framme i kvartsfinalen, i US Open i semi och hade ytterligare några framskjutna placeringar.

Emma och Emelie försvarade sitt SM-guld liksom Henri Hurskainen, som segrade för tredje gången.

MBK tog dessutom två silver och fyra brons.

Malmöklubben dominerade SM i U 22-klassen på Malmö Badminton Center, före detta Aurahallen, med fyra guld och ett silver. Auraspelare fixade två silver.

I SM i U19, också i Malmö tog Aura två guld och ett silver och hade också några semifinalspelare.

Den skånska återväxten i klasserna under är dock inte bra jämförelsevis. Två silver i SM för U 17 till Aura var den enda medaljskörden och i U15 och U 13 var det helt tomt i medaljpåsen och kanske än mer oroande även väldigt tunt med skånska spelare i startfälten.

Ett bevis på en bristande återväxt är att inga skånska lag deltog i Svenska cupen i åldrarna 13, 15 och 17.

Det finns många talanger i de båda ledande Malmöklubbarna, som med framgång deltagit internationell. Här några namn: Patrik Lundqvist, Jonathan Nordh (hösten 2012 i BK Carlskrona), Kristoffer Lundqvist, Philip Nyrén, Jacob Nilsson, Jenny Wan, Matilda Nygren-Strandberg, Seydi Aktan och Toni Holm-Lovén.

Av Magnus Månsson - 2 januari 2013 17:03

I dag är det dags för avsnitten om rugby och bandy i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012. Rugbyn har tappat något av sina tidigare kapacitet och har nu endast fyra aktiva klubbar. IFK Malmös bandyherrar kämpar vidare trots usla förutsättningar.


RUGBY

Herrarna fick 2012 ett nytt seriesystem.

Trelleborgsklubben PC Pingvin tog sig under 2011 åter till SM-serien. Men det blev ändring på det. Laget spelade i stället i Allsvenskan, Syd och mötte där de tre andra Skånelagen. Pingvin var överlägset och vann serien före Malmö RC, Lugi RC och RC Gripen från Helsingborg.

I SM-slutspelet klarade Pingvin kvartsfinalhindret men föll i semifinalen mot Enköping, som slagit ut Malmö i kvartsfinalen. Både Pingvin och Malmö, båda med många SM-guld, har tappat något av sin konkurrenskraft i den absoluta Sverigetoppen.

Lugi spelade i ett B-slutspel och fick slutligen rankningen 14 i Sverige.

Gripen lämnade walk over efter grundserien.

Endast en skånsk damklubb deltog i seriespel. Det var Lugi som kom på femteplats i landets enda serie.

SM i 7-manna spelades åter i Malmö. Här kunde tre Skånelag mönstra damlag, Lugi fyra, Malmö femma och Pingvin sexa.

Samma föreningar deltog på herrsidan, 4) Pingvin, 6) Lugi 7) Malmö.

I USM var Malmö RC åter framgångsrikt, vinst i P 15, U 13, 11 och 9. Pingvin vann F 17. Malmö vann även fyra ungdomsklasser i Svenska cupen.

Tomas Arvidsson, som representerat några skånska föreningar men 2012 danska Fredriksbergs IF, erhöll RF:s elitidrottsstipendium.

BANDY

Entusiasterna i IFK Malmö utan ordentliga träningsmöjligheter (laget har några timmar på en ishockeyrink) och utan egen hemmaplan (man hyr in sig på olika arenor norr om Hallandsåsen) blev under säsongen 2011/2012 trea i en division 2-grupp. Det innebar spel i en kvalserie för att nå division 1.

Det blev för tufft för det gula laget, Skånes enda, som kom sexa av sju lag.

Under hösten spelåret 2012/2013 i division 2 Göteborg/Halland (nivå 4) ställde vädret till det och IFK spelade bara två matcher, en vinst och en förlust.

Under 2012 blev distriktsförbunden i Skåne, Halland och Göteborg Bandyförbundet Sydväst.

 

 

 

Av Magnus Månsson - 1 januari 2013 20:18

Här ett nytt avsnitt i den kommande årsberättelsen från Skånes Idrottsförbund.


BANGOLF

Sjövikens IF har under de tre senaste åren stigit fram som bäst i Skåne och också som en av de ledande föreningarna i Sverige.

Visserligen har Hässleholmsklubben en negativ placeringstrend i Elitserien med platserna tre, fyra, fem de säsonger man varit med på högsta nivån efter avancemanget inför 2010.

2012 vann Sjöviken Svenska cupen, det gjorde man även 2010, och visade en bra bredd genom att ha sitt andralag i kvarsfinalen. Kulladals BKG från Malmö blev för övrigt cuptrea.

2010 vann damerna i Sjöviken SM i lag. 2012 blev det ett nytt SM-guld. Att klubbens bredd är ypperlig visade sig även i herrarnas lagtävling med ett lag som fyra och ett som sjua.

I Europamästerskapen kom Sverige fyra. Sjövikens Filip Johansson var en de svenska spelarna. Han blev även trea i SM, som för övrigt vanns av den förre Staffanstorpsspelaren Philip Svenson, numera Skoghalls BGK. I SM i matchspel blev Filip Johansson utslagen i kvartsfinalen.

Daniel Källström återkom till Sjöviken efter en säsong i Olofström BGK. Han blev under året nordisk mästare i lag

Det blev även klubbkamraten Lina Liljegren, som även blev individuell nordisk juniormästarinna. Lina tillsammans med bland andra Elisabeth Brandt, BGK Linjen från Landskrona och Marielle Svensson, Malmö BGK (trea individuellt i JNM) spelade även hem ett JVM-silver i lag.

Också de svenska herrjuniorerna kom på andra plats i VM. I laget spelade den svenske juniormästaren Anders Brandt, Linjen.

I JSM kom Marielle Svensson tvåa och Lina Liljegren trea. Linjens Rose-Marie Lönnqvist kom trea i seniorklassen i SM.

I division 1 hade Skåne en dålig säsong, både Linjen, som de två senaste åren varit nära att kvalificera sig till Elitserien, och Åstorps BGK degraderades. Perstorps BGK tog steget upp till ettan.

Vid USM var Perstorp med tre guld och två silver samt Kulladal med två guld de främsta Skåneklubbarna.

I den här årsberättelsen nämner vi bara i undantagsfall insatser av veteraner. Här är ett sådant undantg, Jan-Åke Persson, Sjöviken vann oldtimerklassen vid de nordiska mästerskapen och hade det bästa totalresultatet alla, oavsett åldersklass. Han blev 1963 Skånes förste individuelle svenske mästare.Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14 15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se