Direktlänk till inlägg 20 januari 2013

MAI dominerar urholkad skånsk friidrott

Av Magnus Månsson - 20 januari 2013 22:09

Den skånska friidrotten mår inte bra. Toppen har försämrats och bredden har urholkats radikalt. Anrika MAI dominerar. Det framgår av avsnittet om friidrotten i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012.


FRIIDROTT

21 medaljer för seniorer, 107 för juniorer och ungdomar var det totala facit för de skånska friidrottsklubbarna vid 2012 års SM-tävlingar.

I sig imponerande siffror. Men man skall ha i åtanke att det tävlas i över 400 grenar i sex åldersklasser från seniorer till och med 15-åringar.

Det är siffror i paritet med de senaste årens.

Trenden är dock nedåtgående. Det ger årsstatistiken bevis för. Det är tunt, inte minst breddmässigt och det gäller från seniorer ner till 13-åringar.

Bristen på bredd visade sig i alla de ungdomstävlingar som ambitiösa föreningar arrangerade. Startfälten var små.

Skåne hade ingen representant vid den olympiska friidrotten. MAI:s kortahäcklöpare Philip Nossmy var tidsmässigt kvalificerad men fann inte nåd hos SOK. Han blev femma på Europamästerskapen i Helsingfors, den bästa skånska internationella prestationen 2012.

Petter Olson, MAI kom tia i tiokamp och IFK Helsingborgs Johan Wissman avancerade till semifinal på 400 meter häck.

Johan vann det öppna norska innemästerskapet på 200 meter. Han segrade också i Finnkampen på 400 meter.

Vid universitetsmästerskapet inne i USA i sjukamp kom Petter sjua med 5 868 poäng, det tredje bästa svenska resultatet genom tiderna.

I den nordiska innekampen var Pernilla Nilsson, IFK Trelleborg, Elin Backman, IFK Helsingborg och MAI:s Josefin Magnusson med i det segrande svenska lag som satte svenskt rekord på 4x200 meter.

Malmö AI:s stavhoppare Melker Svärd-Jacobsson skötte sig bra internationellt, blev sexa vid JVM, blev nordisk mästare för 19-åringar och kom trea i seniorernas Finnkamp med det nya svenska juniorrekordet 5.48

Nordiska mästare blev också Staffan Ek, Björnstorps IF (M 22, 1 500 meter), Benjamin Olsson, IFK Helsingborg (M 22, 4x100 m) och Sahra Lahti, Klippans FK (F 19, terräng, lag).

NM-silver till Elise Malmberg, Hässleholms AIS (F 17, sjukamp) och Lina Bengtson, Öresund FK (F 19, kula).

Malmö AI befäste sin ställning som distriktets främsta förening men tappade i konkurrenskraft gentemot övriga toppklubbar i Sverige. I tävlingen om det manliga SM-standaret kom IFK Helsingborg som åtta till och med före MAI som kom nia. 2011 blev MAI fyra, Helsingborg elva. Den nya föreningen Malmö-Vellinge baserade Öresund kom på fjortonde plats 2012.

På damsidan har MAI en positiv trend, 15, 8 och 5 under 2012.

Återigen hade Skåne bara fyra medaljklubbar vid seniorernas SM, MAI (3, 5, 4), Helsingborg (3,1,2). IFK Trelleborg (1,1,0) och Öresund (0, 0, 2).

Vid stafett SM fanns tre Skåneklubbar på plats, i J- och USM endast MAI.

I övriga SM-tävlingar fanns det betydligt fler föreningar repesenterade, tretton tog medalj, sjutton hade finalplaceringar.

MAI dominerade totalt med 27 guld, 19 silver och 8 brons. Näst bäst var Helsingborg med 13 medaljer, sedan följde Hais med tio och Öresund med nio. Det är skäl att notera att enskilda aktiva med tanke på att det finns mästerskap både inne och ute, kan ta hem fem, sex medaljer själv.

Sarha Lahti sprang exempelvis hem alla Klippans fem guldmedaljer.

MAI blev även svenska lagmästare för 17--åringar. I Kraftmätningen, som är en riksomfattande lagtävling för 15-åringar, kom MAI femma.

Götalandsmästerskapen för 13- och 14-åringar arrangerades i Malmö (inne) och Ängelholm (ute). Skåne blev bästa distrikt vid båda tillfällena men trots hemmaplan mönstrade man inte ett komplett lag och i vissa pojkgrenar var Skåne utan representation.

Motionsloppen/långloppen har delvis fått en renässans. Under en kort period i maj deltog 6 500 i Vårruset i Malmö, 3 100 i Springtime i Helsingborg,  över 5 000 i Lundaloppet (de två sistnämda loppen var samma dag) och över 6 000 på Blodomloppet i Malmö.

Malmömilen hade 3 754 deltagare och över 2 200 sprang Yddingeloppet, det största antalet på mången god dag.

Noterbart i övrigt:

Pallasspelen inomhus i Malmö med 2 400 starter var åter en av de största i Sverige.

Skånes enda större seniortävling, Poks minne, avgjordes i Hässleholm, ett samarrangemang mellan Hais och MAI.

Vittsjö fick nya allvädersbanor.


 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 21 jan 11:46

Då är det snart dags för de två hittills viktigaste matcherna i VM-handbollen för Sverige. I kväll Norge, på onsdag Danmark. Har de senaste dagarna för första gången i VM sett våra nordiska grannars vinstmatcher, Danmarks mot Ungern och Norges mo...

Av Magnus Månsson - Söndag 20 jan 13:52

”Det står på vår hemsida!” ”Vi hämtar inget från arkiven i dag.” Det var beskeden jag fick i går förmiddag, när jag på Stadsarkivet skulle hämta ut en box med resultat för min ”Heleneholmsforskning”. I lördags ...

Av Magnus Månsson - Fredag 18 jan 21:46

Jag när en liten dröm. Kanske utopisk. Men ändå. Jag vill skriva ner Heleneholms IF:s friidrottshistoria men samtidigt berätta om de förändringar som skett inom friidrotten, främst ur skånsk och malmöitisk synvinkel. Jag har många sidor antecknin...

Av Magnus Månsson - Onsdag 16 jan 13:07

Ett handbolls-VM har många ansikten. Många fascinerande, andra inte lika attraktiva. Så finns det matcher som är ett mellanting. Som gårdagens mellan Tyskland och Frankrike, 25—25, jämnt, hårt med ett, speciell i början, alltför tufft försvar...

Av Magnus Månsson - Söndag 13 jan 13:55

Med rätta har skånsk handbolls förmåga att skapa elitspelare uppmärksammats rejält och välförtjänt i samband med den nyss påbörjade VM-turneringen. Grunden läggs naturligtvis ute i de välskötta klubbarnas ungdomsavdelningarna. Och där är Skåne star...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14 15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se