Direktlänk till inlägg 18 januari 2013

FC Helsingborg Skånes enda elitlag

Av Magnus Månsson - 18 januari 2013 22:01

FC Helsingborgs herrlag är Skånes enda elitserielag i innebandy. Det finns dock många duktiga ungdomslag så framtiden ser lovande ut. Här har du en sammanfattning av det skånska innebandyåret enligt Skånes Idrottsförbunds årsberättelse.


INNEBANDY.

Liksom 2011 spelades årets SM-finaler i Malmö Arena och åter blev matcherna välbesökta om än med cirka 700 färre åskådare än 2011. Herrfinalen mellan segrande Storvreta (Uppsala) och Dalen (Umeå) sågs av 10 647 personer. Damfinalen vanns av Iksu från Umeå över Kais, Mora.

Skånes enda elitlag, herrarna i FC Helsingborg, drog också storpublik. Den första innebandymatchen i den nya arenan i Helsingborg mellan FC och Warberg sågs av 4 613 åskådare. Helsingborg var i serien 2011/2012 femma i publikligan med ett snitt på 1 208. Detta trots att säsongen inte blev helt lyckad.

Laget höll sin sjunde plats från hösten 2011 och gjorde en bra kvartsfinal mot serietrean Falun, som avancerade först efter ett straffavgörande i femte matchen. Inför 2013 låg FC Helsingborg sjua i Superligan.

Det skall givetvis poängteras att klubbens Linus Nordgren var med i det svenska världsmästarlaget 2012.

FC Helsingborg har en bra återväxt på herr/pojksidan. 20-årslaget vann den södra juniorallsvenskan, kom fyra i slutspelet. 16-årslaget gick hela vägen och blev svenska mästare.

I Allsvenskan för herrar var Skånelagen långt från toppen, Malmö FBC blev åtta och IBK Landskrona, som säsongen 2010/2011 länge hade möjlighet till avancemang, degraderades till och med.

Inget skånskt lag var nära att ersätta. Palmstadens IK från Trelleborg kom tvåa på behörigt avstånd till ettan. Under hösten drog klubben bort både herr- och damlag från seriespel på grund av ekonomiska problem.

Efter höstomgången 2012 var Malmö FBC placerat på sjunde plats.

Till kommande säsong ser det ut som om Malmö skall få skånskt sällskap. Vid årsskiftet 2012/2013 ledde nämligen Höllvikens IBF division 1 överlägset. På denna nivå spelade sju skånska föreningar, sedan Åstorp/Kvidinge IBS vunnit division 2 och Malmhaug KFUM Malmö IBK avancerat genom ett lyckat kval.

På damsidan hade IK SödraDal, åtta 2011, länge kontakt med Warberg i division 1, som är nivå 2, men fick nöja sig med en andraplats. KFUM Malmö/Malmhaug kunde inte förvalta den extrachans man fick genom ett återbud utan åkte ut direkt.

Warberg klarade inte kvalet utan spelade 2012/2013 fortfarande kvar i division 1 och hade vid årsskiftet en betryggande ledning före SödraDal. FBC FBC Engelholm var trea. Laget hade efter ett år i division 2 inga besvär att ta sig tillbaka, obesegrat i seriespelet och två klara vinster i ett kval.

På klubblagsnivå är den skånska återväxten bra. Det är inte bara Helsinborg som hade framgångsrika lag.

Malmö FBC:s damlag för juniorer och 16-åringar blev svenska mästare och klubbens lag i F 15 vann New Body Cup, ett inofficiellt SM för åldersgruppen.

I olika ungdomsserier och serietävlingar på svensk förbundsnivå hade Höllviken, Gårdarike IBK (Vellinge), Landskrona och Lugi högt placerade lag.

I Distriktscupen för 17 åringar var Skånes pojkar i semifinal, flickorna försvann i kvartsfinalen.

I samma tävling för 15-åringar blev flickorna tvåa, pojkarna åkte ut i kvartsfinalen.

När Sveriges 19-åringar spelade hem ett brons i VM fanns Beverly Smedenäs och Therese Linde, FBC Malmö och Stephanie Boberg, FBC Engelholm med i laget.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14 15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards