Direktlänk till inlägg 3 januari 2013

Malmö BK var bäst i Sverige 2012

Av Magnus Månsson - 3 januari 2013 16:59

Här kommer Skånes Idrottsförbunds avsnitt om badmintonåret 2012. Det var Malmö Badmintonklubbs år. MBK var landets främsta klubb.


BADMINTON

Malmö Badmintonklubb hade 2012 sitt hittills främsta år, individuellt kryddat med Henri Hurskainens EM-silver och lagmässigt med en överlägsen seger i tävlingen om SM-trofén och silver i lag-SM.

Hurskainen, som också tjänstgjorde som tränare, fick sitt internationella genombrott under året, främst genom sitt silver i EM. I kvarsfinalen slog han ut den femfaldige EM-mästaren och försteseeade dansken Peder Gade och sen i semin en annan dansk, Viktor Axelsen. I finalen blev det förlust, 0--2 mot tysken Marc Zwiebler.

I OS försvann Henri Hurskainen direkt i det inledande gruppspelet.

Han vann under året bland annat en stortävling i Danmark, var tvåa i Finnish Open och i semifinal i Kanada Open. Under hösten gick Hurskainen över till en dansk klubb för att få hårdare matchning i ligaspelet.

Att vinna SM-trofén är stort i den svenska badmintonvärlden. Den tillfaller den klubb som i samtliga SM i alla åldrar får ihop flest poäng med olika koefficienter beroende på åldersklass. För MBK var det första gången man vann. Differensen till tvåan KFUM Uppsala/Fyrisfjädern var stor, 23,5 poäng mot 18,75. Malmökonkurrenten BMK Aura blev femma med nio poäng.

För andra året, dessutom i följd, var MBK i SM-finalen i lag efter att ha kommit etta i grundserien, detta för första gången. Aura kom sexa och försvann i kvartsfinalen i slutspelet efter 2x2--5 mot Täby.

MBK avancerade tack vare sin serieseger direkt till semifinal, där man vann i två raka matcher mot Kista. Finalmotståndare var återigen Fyrisfjädern, som även i år vann efter tre matcher.

Seriesäsongen 2012/2013 har MBK, som seriespelar under namnet Team Malmö eftersom man lånat in Mattias Borg från Mariestad för att ersätta Henri Hurskainen, inlett bra och är ett av de tre lag som lär komma att konkurrera om vinst i grundserien.

Aura drog sig frivilligt ur Elitserien av ekonomiska skäl och låg tvåa vid årsskiftet 2012/2013 i Division 1, syd. Lugi, som 2011/2012 kom trea, var fyra,  MBK sexa.

Totalt deltog 17 skånska klubbar med 26 lag i seriesystemet 2011/2012.

I MBK:s serielag deltog inte Emma Wengberg. Hon koncentrerade sig tillsammans med Carlskronas Emelie Lennartsson på internationellt spel i dubbel. I EM var de framme i kvartsfinalen, i US Open i semi och hade ytterligare några framskjutna placeringar.

Emma och Emelie försvarade sitt SM-guld liksom Henri Hurskainen, som segrade för tredje gången.

MBK tog dessutom två silver och fyra brons.

Malmöklubben dominerade SM i U 22-klassen på Malmö Badminton Center, före detta Aurahallen, med fyra guld och ett silver. Auraspelare fixade två silver.

I SM i U19, också i Malmö tog Aura två guld och ett silver och hade också några semifinalspelare.

Den skånska återväxten i klasserna under är dock inte bra jämförelsevis. Två silver i SM för U 17 till Aura var den enda medaljskörden och i U15 och U 13 var det helt tomt i medaljpåsen och kanske än mer oroande även väldigt tunt med skånska spelare i startfälten.

Ett bevis på en bristande återväxt är att inga skånska lag deltog i Svenska cupen i åldrarna 13, 15 och 17.

Det finns många talanger i de båda ledande Malmöklubbarna, som med framgång deltagit internationell. Här några namn: Patrik Lundqvist, Jonathan Nordh (hösten 2012 i BK Carlskrona), Kristoffer Lundqvist, Philip Nyrén, Jacob Nilsson, Jenny Wan, Matilda Nygren-Strandberg, Seydi Aktan och Toni Holm-Lovén.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Av Magnus Månsson - Onsdag 20 mars 17:16

Lagen till ungdomshandbollens stora avslutningsfest, Final 8, börjar bli klara. I helgen avgjordes Steg 4 för F 16 och P 14. De skånska 16-årsflickorna hade en tuff helg, inget lag kvalificerade sig till avgörande i Uppsala sista helgen i april. ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14 15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards