Direktlänk till inlägg 4 december 2012

Brottningen har fascinerat

Av Magnus Månsson - 4 december 2012 18:36

På lördag skall jag gå på brottning.

Det är final i Fyrstads i Baltiska hallen i Malmö.

För oss ungdomar från småorterna som blev intresserade av idrott åren kring 1950 fanns inte mycket att välja mellan. Fotboll förstås, men inget organiserat spel i klubb förrän i 15--16-årsåldern. Bordtennis fanns i varje by, men inte heller i denna gren fanns något utvecklat tävlingssystem för ungdomar. Det fanns en tennisbana, som man fick låna om man hämtade nyckeln hos Taxi.

En skytteförening och en framgångsrik bågskytteklubb hade också stor verksamhet.

Och så fanns brottningen i nästan varje större skånsk ort. Inte att utöva för oss ungdomar. Nej, det var långt före knattetävlingarnas tid och långt före tjejernas intåg i denna sport, två kategorier som nu numerärt räddar brottningen från att nästan helt försvinna.

Brottning var när de stora, starka grabbarna från orten ett par söndagar i månaden under vinterhalvåret vid sina seriematcher fyllde Folkets park. Det var spektakulär brottning med många kast och fallsegrar.

Lennart Persson!!!

Jag säger bara Lennart Persson, krysstag på krysstag och ett och annat smidjebälte. Han ville inte vinna på fall. Han ville i seriematcherna gå tiden ut för att ge publiken valuta för entrén och låta den se honom bolla med sina motståndare under den kvart matchen varade.

Det var här mitt intresse för brottning startade och inte blev det mindre av att man om lördagarna fick tillfälle att bada bastu med brottarna i skolan. De skulle banta och det var på den tiden varmvattnet var ransonerat i vissa hyreshus, bland annat i vårt. Veckans storrengöring skedde i källaren i köpingens skola med den härliga bastun. Tillsammans med idolerna.

Namnen på klubbarna fascinerade också, Pantern, Pan, Starke, Altona, Björnvid, Fiskarena, Enighet, Sparta, Argus, Dana, Balder, Trim, Velo, Viking, Ore, Cimbria, Bergania ...

Kärleken till brottningen finns kvar trots att regeländringar och de aktivas skicklighet -- på toppnivå neutraliserar de varandra -- gjort matcherna mindre sevärda.

Jag har som journalist varit med om några höjdpunkter. Som när Mikael Ljungberg -- en av de absolut mest sympatiska idrottsmän jag mött -- blev världsmästare 1993. Och som när Malmögrabben Jörgen Olsson vann VM-silver i Varna 1991.

Det var på den tiden lotten avgjorde om Tomas Johansson skulle bli tvåa eller trea i de olika mästerskapen. Kom han i samma pool som Karelin blev det brons, lottades han in i den andra blev det silver efter finalförlust mot den väldige ryssen.

Karelin och Tomas är två andra personligheter från brottningens värld som gjorde att man trivdes som brottningsreporter.

Lite av den trivseln hoppas jag få känna på lördag.

Fotnot: Lennart Persson vann senare tre SM-guld för Sparta och Starke.

 
 
Ingen bild

Rolf Liljeblad

4 december 2012 23:05

Härligt med en engagerad bekännelse från brottningens storhetstid. Sådana växer sannerligen inte på trän! Jag känner igen alla klubbarna, men bara som namn på skolgrabbens husgud SDS-sportsidorna. Inte förrän jag i mogen ålder kom att bli nära vän med en stor liten guldolympier, Mästerbrottaren Olle Anderberg (1919-2003) under hans sista levnadsår, blev jag en sann tillskyndare av och invigd i denna folkrörelsesprungna svenska paradsport.
Vad Olle därutöver berättade om kamratskapen med Jussi Björling, Ingemar Johansson, Miss Universum Hillevi Rombin och Prins Bertil, går ej att trycka. Men oj vad minnesvärt och roligt att få veta!
Heder åt Olle Anderberg (1919-2003), naturligtvis framstående också i fotboll och bandy. Precis som sin pappa och många bröder från Asmundtorp. Allt kan läsas i boken om Olle ("Viljans man - allas vän")

Magnus Månsson

5 december 2012 11:40

Tack för inlägget.
MMN

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards