Direktlänk till inlägg 21 november 2012

Malmöungdomarna sviker hockeyn

Av Magnus Månsson - 21 november 2012 17:08

För en tid sedan hörde jag ett intressant föredrag vid ett frukostmöte hos Idrottsmuseets Vänner i Malmö. Det var Patrik Sylvegård, vd, sportchef och klubbdirektör i Malmö Redhawssom höll det. Det var intressant, som för övrigt de flesta föredrag i IMV är. De är oftast värda mer än de 150 åhörare som ständigt kommer till Baltiska hallen.

Nåväl, Sylvegård talade engagerat om de nya ledorden för det nya MIF:

Långsiktighet, tålamod och kontinuitet.

Tre ord man knappast förknippar med Malmö Redhawks.

Han vill lära av historian för att åter ta en plats i ishockeyns Elitserie.

Sylvegård erkände att en snabb återkomst till Elitserien är inte det första målet. För att hävda sig på den nivån finns ingen grund, varken organisatoriskt, ekonomiskt eller spelarmässigt. Det är lite hemvävt som gäller med en budget som är 20 miljoner mindre än förra säsongens.

Tre andra ord som gäller i det Nya Redhawks är hjärta, kvalitet och stolthet.

Han betonade också den lokala förankringen, det hemvävda.

I säsongens trupp finns nio spelare med Malmöanknytning (MIF, Pantern och Limhamn Limeburners) och fyra danskar, som Patrik inrymmer i ordet hemvävt.

Men det kan i framtiden vara svårt att hålla denna andel av spelare från regionen.  Intresset bland ungdomarma minskar och det finns bara 450 licensierade spelare i Malmö.

Och klassen på Malmös ungdomslag har sänkts. Redhawks elitlag i J 20,  J 18 och U 16 tillhör inte längre topplagen i Sverige. Malmö är klart detroniserat av ärkerivalen Rögle i dessa åldersgrupper. Pantern och Limhamn har fortfarande J 20-lag men nu på en lägre nivå än bara för några år sedan. Samma är förhållandet längre ner i klasserna. Limhamn har i vissa åldrar tvingats liera sig med Lund för att få konkurrenskraftiga lag. Ungdomsishockeyn i Malmö har tappat mark.

Med denna bakgrund är det lätt att förstå Sylvegårds oro. Spelare från regionen höjer intresset. Men med ett sviktande underlag blir elitrekryteringen naturligtvis svårare.

Det går inte heller bra för A-lagen under MIF. Pantern ligger näst sist, Limburners och Kryptonics sist. Publikintresset för Pantern är minimalt. De senaste redovisade publiksiffrorna ligger mellan 40 och 80.

Ishockeyförbundet gör det inte lätt för sina klubbar under eliten, många matcher, långa, dyra resor och ett spelprogram, där Redhawks och Panterns hemmamatcher allt som oftast kolliderar. Förvisso inverkar det marginellt på Panterns åskådarsiffror, men ändå.

Jag förstår inte hur Pantern i längden skall överleva på division 1-nivå. Att klubben legat så högt sedan början av 1990-talet är bara det en bedrift.

Hockeyn i Malmö under MIF har det svårt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards